17 januari 2019

Het CDA zet vraagtekens bij sluiting Bronovo

De dreigende sluiting van het Bronovo-ziekenhuis roept vragen op bij de Haagse CDA fractie. De partij zet vraagtekens bij de huidige gang van zaken. Waarom sluit alweer een ziekenhuis, terwijl de stad enorm groeit?

Den Haag groeit qua inwoneraantal enorm hard en de verwachting is dat deze forse groei de komende jaren doorzet. Dat maakt het des te vreemder dat er nu weer een ziekenhuis gaat sluiten. We moeten juist met het oog op de groei van de stad zorgen dat de zorgcapaciteit voldoende is, nu én in de toekomst.

Hoewel sluiting van het Bronovo volgens het HMC voor die capaciteit nu geen gevolgen heeft, vraagt Bingöl zich af hoe dat in de toekomst gaat zijn. “Als het Bronovo helemaal dicht gaat heeft dat gevolgen voor de bereikbaarheid en daarmee de toegankelijkheid van de zorg. Mensen zijn dan aangewezen op het Westeinde, zo’n vijf kilometer verder op. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Parkeren is nu al een ramp, moet je nagaan hoe dat gaat zijn met de geplande patiënten toename. En wat betekent dit voor calamiteitenvervoer? Ambulances hebben straks langere ritten en moeten zich dan een weg zien te banen tussen het nu al drukke stadsverkeer bij het Westeinde.”

Het CDA mist een daadkrachtige houding van het stadsbestuur en ziet wel degelijk een rol weggelegd voor de gemeente in deze kwestie. Formeel gezien valt de eventuele sluiting niet binnen de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar er zijn genoeg instrumenten waarmee invloed uitgeoefend kan worden op de toekomst van het ziekenhuis. “Het stadsbestuur moet regie hebben over ontwikkelingen in Den Haag. We hebben het hier over een openbare nutsvoorziening voor onze inwoners. Zo heeft het stadsbestuur onder andere invloed op het bestemmingsplan, zij moeten beslissen dat de locatie een zorg bestemming behoudt.”

Ten slotte roept het CDA het stadsbestuur op een vuist te maken en moeten ze laten zien dat ze zich hard maken voor goede en toegankelijke zorg in Den Haag.

@foto: beeldbank Den Haag

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.