14 maart 2019

Keurmerk tegen uitbuiting nagelsalons

Een verplicht keurmerk of diploma voor een nagelsalon om mensenhandel en uitbuiting tegen te gaan. Dat gaat de gemeente Den Haag nu aankaarten bij het Rijk in het kader van het landelijke programma Samen tegen Mensenhandel.

Het CDA in de hofstad had in schriftelijke vragen het idee geopperd, waarop het college van b en w nu zegt de ’interessante gedachte’ mee te nemen richting het Rijk. „Het is bekend dat in andere branches, zoals de prostitutie en binnen massagesalons, helaas ook vaak sprake is van uitbuiting en mensenhandel. Maar mensen die onder vreselijke omstandigheden in nagelsalons werken lijken tot nu toe onder de radar te zijn gebleven”, legt raadslid Danielle Koster uit, die schrok van een landelijk onderzoek.

Probleem is wel dat de omvang in de hofstad niet duidelijk is. Den Haag werkt nu aan een ’beeld arbeidsuitbuiting’ om van daaruit de problematiek aan te pakken. Bij massagesalons, die enkele jaren geleden als paddenstoelen uit de grond kwamen in onder andere de Wagenstraat en Weimarstraat, zijn er bijvoorbeeld in de afgelopen jaren controles geweest, vooral ook omdat salons eigenlijk verkapte bordelen waren.

Koster blijft daarnaast aandringen op een proactieve houding als het gaat om inspectie. „We kunnen niet verwachten dat de mensen die gedwongen aan het werk zijn, zelf aan de bel trekken, daar zijn ze vaak veel te bang voor. Daarom moet de inspectie niet pas na een melding een kijkje nemen”, aldus de CDA’er.

Uit de Telegraaf door Germa Gravenland 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.