24 februari 2021

Een "little India" tussen wijken

Den Haag moet de wijken Transvaal en Schilderswijk beter op de kaart zetten met een Little India en Little Istanbul. In het hart van de twee wijken moet op het terrein van de Karwei aan de Uitenhagestraat een multicultureel winkelcentrum komen met woningen erboven. „Begin met branding als gemeente en maak een plan”, zegt CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman.

Chinatown in Den Haag met de kenmerkende entreepoorten is een begrip in de hofstad. Deze succesvolle lijn moet worden doorgetrokken worden naar de Schilderswijk en Transvaal. „Denk aan Indiase koepels aan de Paul Krugerlaan waar overwegend Indiase winkels zitten met unieke producten die je nergens anders kunt krijgen. Mensen komen van heinde en verre hier naartoe”, geeft de CDA’er als voorbeeld. „Dit geldt ook voor de Hobbemastraat met een groot aanbod aan Turkse zaken.”

Vorige week trok de gemeente de stekker uit met project MVC op het Karwei-terrein. De plannen voor een multifunctioneel vrijetijdscentrum met onder meer horeca, hotel, sport- en onderwijsvoorzieningenhotel en plek voor veel ambachtelijke multiculturele bedrijven was te fors uitgekleed, waardoor het college geen heil meer zag in de plannen. „Dit plan was te megalomaan en erg ambitieus”, denkt Partiman. Maar een realistisch plan heeft volgens hem wel kans van slagen.

Zo vaak komt er niet zo’n prominente plekvrij en daarom moet het stadsbestuur doorpakken, vindt hij. „Een multicultureel winkelcentrum kan uitgroeien tot een bruisende plek die de stad toeristisch op de kaart kan zetten. In Chinatown werkt het ook. Dat draait als een tierelier.” Het wordt tijd dat de stad het multiculturele en diverse karakter van deze wijken benut en als kracht ziet. „We hebben meer te bieden dan het strand en Binnenhof. Bovendien is de Indiase en Turkse gemeenschap heel groot. Die moet je aantrekken om naar Den Haag te komen.”

Om dit voor elkaar te krijgen moet de gemeente een voortrekkersrol pakken. „Dit gebied heeft aandacht nodig. Er zitten goede winkelstraten, maar de verbinding mist en de leefbaarheid staat onder druk. Investeringen in een aantrekkelijkere openbare ruime met voldoende parkeergelegenheid zijn belangrijke randvoorwaarden om Transvaal en Schilderswijk te laten floreren.” Een multicultureel winkelcentrum met woningen tussen de twee wijken in, zorgt voor een logische verbinding tussen de buurten. De fractievoorzitter stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Artikel @Telegraaf - door Tanya Verkaik

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.