20 februari 2021

Gemeente Den Haag geeft gratis bomen weg

Den Haag moet de komende jaren nog veel groener. De gemeente gaat daarom meer bomen planten om dit doel te bereiken. Ook krijgen duizenden Hagenaars een gratis boom van de gemeente voor in de tuin of op hun terrein. Dat staat in de nieuwe bomennota van het Haagse college. ,,Bomen worden steeds belangrijker voor de stad, vooral nu het drukker wordt.''

Vol trots kijkt een groepje mannen naar de tientallen majestueuze bomen op het Lange Voorhout. Sommige zijn al bijna 200 jaar oud, vertelt Leendert Koudstaal, die zich al 42 jaar bij de gemeente bekommert om het lot van de honderdduizenden bomen (waarvan 120.000 stadsbomen) in de stad. ,,Deze zijn echt heel oud, en daar zijn we supertrots op'', vertelt hij wijzend naar de kolossen.

Het was Karel V, die hier in 1536 voor het eerst bomen liet planten zodat vrouwen er konden flaneren en de vishandelaren in de schaduw stonden. Bomen waren toen zo belangrijk dat het beschadigen ervan een zware straf opleverde. Zelfs je arm kon hiervoor worden afgehakt.

Moeilijker
Bomen waren altijd al belangrijk voor Den Haag, vertelt Koudstaal. Ze zorgen niet alleen voor een mooier straatbeeld, CO2-opvang en zuurstof, maar ook voor schaduw in de warmte. Door de toenemende verdichting van de stad is het voor bomen echter steeds moeilijker geworden om goed te groeien. Daar is genoeg ruimte in de ondergrond voor nodig. Maar dat is best ingewikkeld in een drukke stad met leidingen onder de grond, bestrating en zware voertuigen die eroverheen rijden, legt zijn collega Ralph Pitlo uit.

Den Haag heeft daar volgens hem echter veel ervaring mee opgedaan. Zo lukte het 15 jaar geleden bij de Lange Vijverberg om met een speciale constructie ruimte te creëren voor de wortels van de drie rijen bomen. Hierdoor konden de monumentale bomen, waar het toen zeer slecht mee ging, alsnog blijven staan, terwijl ook zware kermisvoertuigen er kunnen parkeren.

Ook voor andere lastige plekken bedacht Den Haag een oplossing. Het was de eerste Europese stad die bomen plantte op het dak van een parkeergarage (Het Plein). Best bijzonder, maar volgens Koudstaal en Pitlo redelijk simpel als je voldoende ruimte (1,5 meter) boven het dak overlaat voor de wortels.

Bladeren
De gemeente gaat nu kijken waar er nog meer bomen bij kunnen komen en waar ze kunnen groeien. Dit moet in 2030 voor 5 procent meer blad zorgen. Want hoe groter het bladerdak, hoe groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven. Bladeren zeggen namelijk veel meer over de waarde van de bomen dan het aantal stammetjes, legt wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) uit. Den Haag wordt volgens hem de eerste stad in Nederland die het bladvolume gaat meten. In steden als New York en Londen gebeurt dit al langer.

Ook rekent de gemeente het belang van bomen nu in waarde uit. Bomen zorgen er namelijk voor dat mensen langer in de stad verblijven (dus meer geld uitgeven), de waarde van woningen stijgt en ze zijn belangrijk voor het vestigingsklimaat. Elke boom levert op die manier jaarlijks zo'n 60 tot 80 euro op.

Gratis
Om particulieren te stimuleren meer bomen in hun tuin te planten, gaat de gemeente op voorstel van GroenLinks jaarlijks duizend exemplaren gratis uitdelen aan haar inwoners. Nu al staat de helft van alle bomen op particulier terrein. ,,Iedereen heeft wel iets met bomen. Het verbindt ons'', weet Bredemeijer.

Toch kunnen mensen ook wel eens 'te ver gaan' in hun liefde voor bomen, vindt hij. Zo zijn er meerdere bouwplannen die jarenlange vertraging oplopen omdat iemand bezwaar aantekent tegen de kap van bomen. Soms gaat het volgens hem maar om enkele ongezonde bomen, zoals bij de Koemarkt. ,,Mensen slaan soms een beetje door.''

 

Artikel @Ilah Rubio - AD

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.