28 november 2019

Vreugdevuren: Veiligheid boven alles

Afgelopen jaarwisseling is Scheveningen aan een ramp ontsnapt. Vanavond wordt tijdens de raadsvergadering gedebatteerd over de vreugdevuren en komende jaarwisseling, en moet de knoop worden doorgehakt. Het CDA Den Haag adviseert om dit jaar de vuren niet te laten doorgaan, zodat er meer tijd is om een alternatief te organiseren voor de komende jaarwisseling. Voor volgend jaar is er dan alle tijd om alles veilig en verantwoord te regelen van tevoren, meldt de fractie.

De ingediende plannen van de organisatoren zijn volgens de hulpdiensten nog onvolledig. De Haagse CDA-fractie wil weten hoe realistisch het is om te denken dat de organisatoren nog tegemoet kunnen komen aan de eisen. Aangezien de gemeente de organisatoren gedetailleerde aanwijzingen heeft gegeven over hoe hun aanvragen aangepast moesten worden, was het redelijkerwijs te verwachten dat de organisatoren voor 11 november hun aanvragen hadden aangepast. “En toch lukte het opnieuw niet om alle gevraagde gegevens volledig aan te leveren”, aldus fractievoorzitter Daniëlle Koster. Hetzelfde geldt volgens de fractie voor de aanvraag op het gebied van de wet milieubeheer en de aanvraag bij de omgevingsdienst Haaglanden.

CDA Den Haag vindt het van het grootste belang dat de organisatoren van de vreugdevuren verantwoordelijkheid tonen en de zaken op een professionele en veilige manier moeten regelen. Daarom pleit de fractie ervoor dat de organisatoren een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. “We kunnen het ons niet veroorloven om na afgelopen jaar weer verder te gaan met het gedoogbeleid waar zoveel kritiek op was”, meent Koster.

De fractie concludeert dat het beter is om te kijken hoe er op Scheveningen en in Duindorp een leuke en gezellige jaarwisseling georganiseerd kan worden, en om in samenspraak met de bewoners een alternatief programma te organiseren. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.