03 september 2019

Wordt Den Haag net zo'n drugsstad als Amsterdam?

De onthullingen uit het rapport over drugsgebruik en –criminaliteit in Amsterdam liegen er niet om. Maar deze drugsproblemen spelen niet alleen in de hoofdstad, ook in Den Haag zijn drugsgebruik en drugscriminaliteit een probleem. Fractievoorzitter Daniëlle Koster wil weten hoe groot de omvang van het drugsgebruik en – criminaliteit precies is in Den Haag is en stelt kritische vragen aan de gemeente.

 “Zijn er voldoende gegevens bekend over het drugsgebruik in Den Haag?” vraagt Koster. De fractievoorzitter wil weten of de cijfers over drugsgebruik en drugscriminaliteit in Den Haag ook gestegen zijn in de afgelopen jaren. Ook wil Koster weten hoe deze cijfers over Den Haag zich verhouden tot drugsgebruik en drugscriminaliteit in andere grote steden. Uit het rapport blijkt verder dat in Amsterdam drugsgebruik steeds normaler is geworden. “Ik maak me grote zorgen over deze normalisering van drugs, het is niet normaal om een pilletje te slikken of coke te snuiven voor een feestje! Drugs zijn gevaarlijk en niet voor niets verboden”, vindt Koster. “Bovendien ontwricht drugscriminaliteit de samenleving, en dat houden we in stand als we drugsgebruik als normaal zien en vinden dat een pilletje op een festival erbij hoort.” De fractievoorzitter wil weten hoe normaal drugsgebruik is in Den Haag en wat de gemeente daartegen doet. Koster stelt voor om in ieder geval weer voorlichtingscampagnes te starten om jongeren te waarschuwen tegen de gevaren van drugs. Daarnaast moet uiteraard hard worden opgetreden tegen drugsgebruik en drugscriminaliteit in onze stad!

Het CDA Den Haag strijdt al langer tegen drugsgebruik en de problemen die rondom drugs spelen. Daarom vraagt Koster of er in Den Haag net zo’n rapport kan komen als in Amsterdam, om de waarheid boven tafel te krijgen en gerichter actie te kunnen ondernemen. Uit het Amsterdamse rapport bleek dat er veel cruciale gegevens bij de gemeente en politie ontbreken om echt goed zicht op de omvang van de drugsmarkt te krijgen en deze daadwerkelijk tegen te gaan. “Laten we niet naïef zijn en denken dat we het in Den Haag op dit vlak beter doen dan Amsterdam, daarom pleiten wij voor een gericht Haags onderzoek”, aldus Koster.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.