16 december 2021

Zorgtoekomst Bronovo

Moet de Bronovo-locatie ook na 2024 per se een zorglocatie blijven? Het CDA vindt van wel en wil daar het liefst een harde garantie voor van het stadsbestuur. 

Over de voorgenomen sluiting van het Bronovo-ziekenhuis is veel te doen. In elk geval tot 2024 blijft het gebouw dienstdoen als ziekenhuis, maar de discussie over wat er daarna mee moet gebeuren is al volop losgebarsten. Fractievertegenwoordiger Astrid Frey van het CDA vroeg daarom aan het gemeentebestuur of er zekerheid is dat er ook in de toekomst zorgverlening op die plek zal blijven.

Daarbij denkt Frey aan meer dan alleen een opgeleukte huisartsenpost. Met name ouderenzorg zou op die plek in het Benoordenhout goed passen. ,,Geriatrie, maar ook specialistische zorg voor breuken, longziektes, cardiologie. Zorg die veel ouderen nodig hebben.”

Een keiharde garantie dat er ook na 2024 medici op de Bronovo-locatie aan het werk blijven, geeft de gemeente niet af. Als er nieuwe plannen komen, die niet binnen het huidige bestemmingsplan passen (maatschappelijk-gezondheidszorg), kan dat bestemmingsplan gewijzigd worden. 

En daar heeft de gemeenteraad zelf ook een vinger in de pap. Diezelfde raad nam in november nog unaniem een motie aan van Groep de Mos waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen om zich hard te maken voor het openhouden van Bronovo als een volledig ziekenhuis, mét spoedeisende hulp en intensive care. 

Maar uiteindelijk gaat het HMC zelf over de verkoop van het ziekenhuis. Vooralsnog is daar geen sprake van, liet HMC eerder dit jaar in een verklaring weten. Wel wordt gewerkt aan een plan voor toekomstige huisvesting en vastgoedontwikkelingen. Daar wordt naar verwachting komend voorjaar meer over duidelijk.  

Artikel @Bart Lelieveld
Foto @Peter Franken

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.