25 januari 2016

CDA-Kamerlid roept minister op tot aanpak N59

CDA-Kamerlid Martijn Van Helvert heeft dinsdag 19 januari in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer minister Schultz van Haegen opgeroepen de verkeersveiligheid op de Rijksweg N59 snel en daadkrachtig aan te pakken. De N59 tussen Den Bommel en het Hellegatsplein staat bekend als een drukke en gevaarlijke tweebaansweg, waarop vaak ongelukken gebeuren.

Van Helvert: “Afgelopen december, vlak voor oudjaar, ging het opnieuw mis: er was weer een dodelijk ongeluk. Dat heeft bewoners pittig geraakt. Daarnaast zorgen storingen aan de Botlekbrug ervoor dat vrachtwagens met gevaarlijke stoffen ook nog eens via de N57 en de N59 moeten rijden. Het CDA wil graag dat deze impasse doorbroken wordt. Het CDA roept daarom de minister op om met alle partijen om tafel gaan zitten om de verkeersveiligheid aldaar snel en daadkrachtig op te pakken!”

Verkeersveiligheid heeft voortdurende aandacht CDA

Tea Both, CDA-raadslid in de gemeente Goeree-Overflakkee, vraagt voortdurend aandacht voor de verkeersonveiligheid op het eiland: “Wij hebben het er graag voor over om naar Den Haag af te reizen om deze problematiek onder de aandacht te brengen.”

Op uitnodiging van het CDA Goeree-Overflakkee is eerder voormalig CDA-Kamerlid Sander de Rouwe naar het eiland gekomen om de verkeersproblematiek te bekijken en in de Tweede Kamer aan de orde te stellen. Eind 2014 is de motie van CDA’ers De Rouwe en Van Helvert voor snelle verbreding van de N59 echter verworpen door VVD, PvdA, D66, GroenLinks en 50PLUS.

Minister: maatregelen pas in 2020

Minister Schulz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu gaf op de oproep van Van Helvert aan dat de maatregelen niet voor 2020 klaar zullen zijn. Schulz: “Ik kan niet zozeer dit traject nu naar voren trekken, want er zijn er meer. Mochten er simpele en kleine dingen zijn die we kunnen doen, dan sta ik daar altijd voor open. Wij zijn er in ieder geval mee aan de slag.”

Het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee heeft toegezegd alles in het werk te stellen om de minister en de landelijke politiek te overtuigen om spoediger tot een veilige N59 met een betere doorstroming te komen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.