04 februari 2014

Lennert Onvlee in De Stad Gorinchem

GORINCHEM - ,,Ik ben een geboren en getogen Gorcumer. Ik weet vrij goed wat er leeft en ben al jaren actief in het verenigingsleven. Ik hoop dat mensen zeggen 'die Lennert, die weet waar hij het over heeft'. Lennert Onvlee is de nummer 3 op de lijst van het CDA.

Door Marjanne Dijkstra

,,Al zolang ik me kan herinneren ben ik met politiek bezig geweest. Thuis werd daar ook wel over gesproken. We keken de politieke programma's. Dat vond ik interessant maar ik deed er niets mee. Een aantal jaar geleden ben ik lid geworden van het CDA, ik wilde iets meer doen. De afgelopen jaren was ik vooral aan de zijlijn betrokken bij het CDA. De laatste anderhalf jaar ben ik veel actiever geworden. Ik liet steeds vaker m'n gezicht zien en zo rolde ik erin. Vorig jaar heb ik de kadercursus van het CDA gevolgd die je voorbereidt op het raadslidmaatschap. Vanaf de zomer zijn we heel hard aan het voorbereiden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het opzetten van een programma en de campagne kost heel veel tijd, maar het is leuk werk", vat Onvlee samen.
De komende vier jaar worden spannende jaren, zo weet Onvlee. ,,Financieel gaat het nog steeds niet goed. Ook in de zorg komen er heel wat dingen op ons af. De gemeenteraad wordt een steeds meer verbindende factor en voor het CDA zie ik die rol ook weggelegd. Ik denk dat verbinden en combineren steeds belangrijkere zaken worden. Door de komst van de zorg naar de gemeenten worden de lijntjes korter en kunnen zaken efficiënter worden geregeld. De gemeente wordt een echte intermediair tussen alle partijen. Het is belangrijk dat alle instanties die een rol hebben in de zorg steeds beter gaan samenwerken. Ze kunnen elkaar aanvullen en daar ligt denk ik veel winst te behalen. Maar zij gaan over het verlenen van zorg en dat moet je aan hen overlaten."
Onvlee maakt zich zorgen om de eenzaamheid van ouderen. ,,Zij verdienen meer aandacht en ik denk dat het een taak van de overheid is om dat te initiëren. Ik denk dat we daarvoor jong en oud moeten verbinden. Toen ik jonger was heb ik als vrijwilliger jarenlang op zondagavond koffie geschonken in de Bannehof. We maakten een praatje, draaiden muziek en dronken koffie. In de kerk waar ik kom heb ik een keer een avond georganiseerd voor jongeren en ouderen. Dat was heel leuk, mensen kwamen echt met elkaar in gesprek in plaats van het te hebben over 'de ouderen' of 'de jeugd van tegenwoordig'. Als ik het over die groepen heb zie ik dat zij het moeilijk hebben met het vinden van passende woonruimte. Vooral jongeren vinden dat heel lastig. Waarom maken we niet een type woning waar zowel jongeren als ouderen in kunnen wonen? Een kleine woning waar je als jongere kunt starten, maar later ook als oudere kunt wonen. Het is belangrijk dat we jongeren in onze stad houden."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.