Michiel Bunnik

Wethouder financiën, personeel en organisatie, sport en economie

Over Michiel:

Vierenveertig jaar geleden werd ik geboren op de Vest. Op mijn derde verhuisde ik naar de wijk Bloemendaal waar ik in een fijne omgeving opgroeide. Buitenspelen in het Atlantis- of het Groenhovenpark. Zwemmen in de Tobbe. In mijn studententijd woonde ik een aantal jaar boven de Arcadebioscoop. Van 1997 tot 2009 heb ik Gouda verlaten voor Utrecht. Dit was niet de stad waar ik studeerde. Dit was Rotterdam. In deze tijd kreeg ik het beste van deze steden mee. Mijn kinderen werden geboren. In 2009 ben ik terug verhuisd en kwam ik wonen in Gouda Noord. Sinds 2015 leef ik met mijn vrouw en vier kinderen in de wijk Stolwijkersluis-Oost. Gouda is voor mij de plek waar ik beleef, onderneem en woon. 

Trots
Gouda heeft in alle opzichten de ingrediënten voor een gelukkig leven. Deze stad herbergt voor mij een netwerk van mensen die samen de stad kunnen maken. We kunnen elkaar echt met alles helpen. Hoe je denkt over de stad, zo wordt de stad! Ik vind Gouda een te gekke plek om te wonen en te werken. Je bent vrijwel vanaf iedere plek zo in het centrum en de Markt. Ontspannen kun je in het Goudse Hout, het poldergebied of de Reeuwijkse plassen. Een parel is natuurlijk onze Bloemendaalse weg met de Kinderboerderij. Maar ook de Chocoladefabriek, Cultuurhuis Garenspinnerij, de Schouwburg er is voor mij altijd wel iets te doen. Het is mijn wens dat ook jongeren trots worden op de mogelijkheden die er zijn. Ik wil mij hiervoor inzetten. Jongeren moeten in de stad willen blijven. Historisch gezien heeft Gouda een forse inbreng in de Nederlandse maatschappij gehad als plek waar het tolerante denken is ontstaan. Maar ook als het knooppunt van snel, spoor - en vaarwegen. En dit moet zo het blijven. Sterker we moeten werken aan onze bereikbaarheid. Zowel in als buiten de stad. Waar ik heel trots op ben is dat ik Gouda vooral de plek vind waar initiatieven spontaan ontstaan en in de hand genomen worden door bewoners zelf. Kijk naar Goud Asfalt, Gouda Bruist, Culifeest en Sensation Kaas, kijk naar het Riverdale Festival. Zomaar ontstaan door het initiatief van inwoners. 

Ondernemende stad
In Gouda waait al jaren een frisse wind van creativiteit en actie. Je zou kunnen zeggen dat Gouda een ondernemende stad is. Daar hoort ook een ondernemende overheid bij. Een overheid die kansen helpt te realiseren en daar gerichte actie op neemt. Een overheid die de handrem er afhaalt en weet dat zij moet meedoen. Een overheid die positief aankijkt tegen mensen die in de stad willen investeren met hun plannen en met hun inzet. Natuurlijk gaan er al dingen goed. De samenwerking met ondernemers verloopt goed. De gezamenlijke belangen te bundelen tot speerpunten en deze worden nastrevenswaardig. 

Zorgen
Natuurlijk maak ik mij ook zorgen over een aantal zaken. Het doet mij pijn om te zien dat niet iedereen kan mee doen. Jong, oud, al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt en ongeacht afkomst zouden alle mogelijkheden moeten hebben om mee te doen in de maatschappij. De bijstand moet blijven, maar we zullen moeten investeren in een goede bereikbaarheid naar werk en inkomen. Ik vind armoede geen keuze. De enige optie is de aansluiting te organiseren. Gouda zal beter voor haar jongeren moeten zorgen. Niet alleen een plek om uit te gaan. Maak plaats voor goede huisvesting. Creëer het klimaat waarin jongeren elkaar weten te vinden. Ik ben er van overtuigd dat de komst van hoger onderwijs onze stad zal goed doen. Het verbeteren van doorstroommogelijkheden en het doen van de juiste dingen. De juiste dingen doen is bijvoorbeeld je klaar maken voor de tijd van vandaag en morgen. Doen is het credo. Doen doen doen. 

Dialoog
Ik wil in de periode 2018 tot 2022 een stevig fundament neerzetten waarop de komende generaties zich kunnen voortbewegen. Bijvoorbeeld door een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven, een top bereikbaarheid met top faciliteiten. We leven in een complexe en prachtige wereld waarin veranderingen aan de orde van de dag zijn. Nu bijna niets onmogelijk lijkt, vind ik dat we met elkaar in dialoog moeten gaan over hoe we met elkaar willen samenleven. Hoe de wereld er straks uit ziet bepalen we immers nu. Ik zie kracht in verschil. Laten we deze verschillen verwoorden en verpakken in de acties die wij moeten doen om dit te bereiken. 

Ik wil mij sterk maken voor:

 • een economisch sterke en vitale stad met kansen voor iedereen; Armoede is geen optie.  
 • dat middelen terecht komen op de plekken waar deze nodig zijn. Geen uitgifte van middelen zonder Return. Deze return mag ook cultureel maatschappelijk van aard zijn.   
 • de komst van hoger onderwijs in de stad en een betere aansluiting van het onderwijs op de behoefte van nu en in de toekomst.
 • kansen voor jongeren om te wonen, te werken en uit te gaan.
 • een schone en veilige stad!
 • Een woonprogramma dat past bij de vraag. Leegstand is geen optie meer. Versoepel het gebruik van ruimte. Verspeel geen ruimte. 
 • Binnenstadsvervoer en slimme logistiek
 • De oplossing voor armoede bestrijding is zorgen voor werk en goed onderwijs. 

De keuzes van Michiel

 • Oude Stadhuys of Huis van de Stad? Oude stadhuis is ons historisch bewustzijn. Huis van de Stad is de organisatie. Als ik moet kiezen kies ik voor het Oude Stadhuis.  
 • Kaas of stroopwafel? Kaas!!! 
 • A12 of A20? Beide belangrijk voor Gouda. 
 • Gouda bij Kaarslicht of Culifeest Gouda? Gelukkig niet tegelijkertijd. Beide!
 • Oppositie of coalitie? Coalitie, want samenwerken moet je toch! Ik hou niet van afkeuring. Ik hou van oplossingen. 
 • Ondernemer of familieman? Liever de familieman.
 • Krant of social media? Sociaal media voor de snelheid. De krant voor ontspanning en diepgang!

#SamenMeer

Mijn naam is Michiel Bunnik. Ik wil in gesprek met jullie. Als ondernemer weet ik dat je moet luisteren. Je kunt er wel oog voor hebben, of gehoor aangeven of het voor je zien. Het gaat er uiteindelijk om dat je doet wat er moet gebeuren. Het CDA ziet dat we samen verder komen. Dus laten we het samen oppakken. 

Contact
Mail: michiel.bunnik@gouda.nl
Twitter: M_bunnik
Facebook: michiel.bunnik
Instagram: michielbunnik

Terug naar Onze Kandidaten

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.