13 november 2012

Begroting 2013 Mea Hiskes: onze stad en haar inwoners

Waar het echt om gaat: onze stad en haar inwoners. Daarbij steeds als basis onze vier uitgangspunten: publieke gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeesterschap.

Publieke gerechtigheid gaat over een betrouwbare overheid. Het houden aan de afspraken, zoals het coalitieakkoord. En daar hoort ook bij een evenwichtige wijze van begroten en financiële degelijkheid. Wij willen het college complimenteren dat wederom een sluitende begroting voorligt, zonder dat de OZB omhoog gaat en dat in financieel moeilijke tijden. Een knappe prestatie! Gouda heeft een traditie van krap begroten. De vraag is of dat wel de juiste manier is. Graag horen wij van de wethouder zijn visie hierop.

Ook veiligheid valt onder publieke gerechtigheid. De inwoners van Gouda hebben recht op een veilige samenleving. Coffeeshops zijn al eerder onderwerp van bespreking geweest in deze raad. Een meerderheid van de raad had toen geen behoefte aan het vergaren van meer kennis. Dat vinden wij nog steeds jammer. Kennis is macht en vanuit kennis kan je altijd betere besluiten nemen. Daarom overwegen wij hierover nogmaals een motie in te brengen. het organiseren van een Ronde Tafel met (ervarings)deskundigen om meer kennis op te doen over deze problematiek. In een overleg over veiligheid is naar voren gekomen dat het die veiligheid ten goede zou komen om de sluitingstijden van coffeeshops gelijk te trekken. Vraag aan de portefeuillehouder: lopen de sluitingstijden uiteen en is de portefeuillehouder bereid om de sluitingstijden in de gehele stad gelijk te trekken?

Inzetten op meer en betere samenwerking in de regio blijft voor het CDA het uitgangspunt voor De Nieuwe Regio. En dan zo dat het voor alle betrokken gemeenten én voor de inwoners voordeel oplevert. Maar wel lean en mean: geen nieuw ambtelijk apparaat. Een basis ondersteuning aan alle gemeenten, de al aanwezige kennis in die gemeenten benuttend. En wil een gemeente meer, dan zal die daarvoor moeten betalen.

Het CDA neemt gespreide verantwoordelijkheid ook letterlijk. De fractie gaat gericht op zoek naar partners die kunnen helpen om onze stad in het licht te zetten. Ik kom hier later nog op terug. Maar wij hebben ook bedrijven gevonden die willen helpen om Gouda op de kaart te zetten als spiritueel

centrum: de inrichting van een "filosofenpad" bijvoorbeeld. Wij gaan hier graag nader over in gesprek met de wethouder.

Solidariteit van bestuur met inwoners en bedrijven. We willen Gouda aantrekkelijk maken en houden als winkelstad. Daar hoort dus ook bij de bewegwijzering naar de parkeermogelijkheden. Wat zegt iemand uit bijv. Utrecht het dat hij kan parkeren op "Klein Amerika". Hij weet niet dat hij dan pal naast het centrum staat. Solidariteit houdt ook in dat dan gezamenlijk met ondernemers de routes van de parkeerplaatsen naar de Markt aantrekkelijk en duidelijk worden. Zie ook het rapport "een kloppend Groene Hart, een krachtig Groene Hart". Natuurlijk hebben we ook al veel bereikt: een fantastisch zwembad, H&M, een prachtige gevel van het C&A complex voldoend aan de hoogste duurzaamheidsnormen, de ontwikkeling van de spoorzone, die ondanks de crisis toch doorgaat. Daarover hebben we nog wel een vraag: Het CDA is altijd voorstander geweest van het verplaatsen van het busstation naar de noordzijde. Kan de wethouder de laatste stand van zaken geven en de toezegging dat die mogelijkheid nog steeds bestaat?

Het samen optrekken moet zich ook uiten in een snelle bediening bij vacaturemelding. Wellicht dat we daar een indicator voor kunnen vaststellen? De gemeente is zo ook gedwongen de werkzoekenden goed te leren kennen.

En dan ons laatste uitgangspunt: Rentmeesterschap We willen denk ik allemaal aan het eind van onze zittingstermijn het gevoel hebben dat we wat moois achterlaten voor onze kinderen. Water hoort bij Gouda. Zoals in de voorjaarsnota reeds door mij gezegd: Europese subsidietrajecten kennen een tijdpad van 7 jaar. De dijkverzwaringsgelden kunnen worden ingezet voor de cofinanciering van een Europese subsidie en die Europese subsidie komt vrij in 2020. Maar dan moet er wel nú worden gehandeld. De subsidie aanvraag moet volgend jaar de deur uit. Navraag heeft ons geleerd dat het Hoogheemraadschap bereid is hieraan mee te werken. Onze vraag: is het college daar ook toe bereid, samen met de maatschappelijke coalitie van Gouda Sterk aan de IJssel ?

Het begrip Duurzaamheid lijkt een Gouden Kalf te worden om de woorden van Teun Hardjono te citeren: Het gaat niet alleen om de vorm maar ook om het Doen en zeker ook om bij onszelf te rade gaan wat is er met ons gebeurd dat

we het nu opeens over duurzaamheid moeten hebben. Ons initiatief om Gouda ook als Spiritueel Centrum op de kaart te zetten vind zijn oorsprong in die vraag.

Het CDA wil ook echt Doen. Teun heeft in het najaar een door hem gewonnen Duurzame Imagoscan ter waarde van € 8.900,- geschonken aan Gouda. Wat is daarvan de stand van zaken? En ik had beloofd om terug te komen op dat Gouda in het licht zetten. Philips is overal op de wereld bezig om grootschalig in steden LED verlichting te testen. En zoals woensdag al min of meer aangekondigd: door onze bemiddeling is de wethouder van harte uitgenodigd om met Philips te gaan praten over Gouda als pilotstad voor LED-verlichting. Wij nemen aan dat de wethouder deze uitnodiging aanneemt?

En om de traditie hoog te houden eindig ik met een citaat van Augustinus:

Alleen de liefhebbende deelname biedt het middel de mensen te verstaan

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.