11 december 2015

Bezoek aan de Goudse gemeenteraad…

Bezoek aan de Goudse gemeenteraad…

Op woensdag 9 december bezocht ik de raadsvergadering in het Huis van de Stad. De vergadering begon later omdat de vergadering daarvoor uitliep.

Ik had afgesproken met CDA-raadslid Eppy Boschma, zij zou mij opwachten. We hadden een goede ontmoeting. Verder heb ik ook Martijn van der Wind, burgerraadslid voor het CDA, ontmoet. Hij heeft mij tijdens de vergadering een aantal dingen uitgelegd over het hoe en wat.

Met maatschappijleer hebben we het nu ook over de politiek, maar dan vooral landelijk. Het systeem werkt echter hetzelfde. Alleen bij de landelijke politiek gaan sommige dingen anders dan bij de kleine gemeentes. Bij de landelijke politiek word een debat bijvoorbeeld nog helemaal genotuleerd, dat gebeurt bij een vergadering van de gemeente niet. Verder hebben ze bij de gemeente een griffie. Dat zijn mensen die de gemeenteraad ondersteunen door allerlei klussen te doen. Zij zijn de schakel tussen aan de ene kant de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders en aan de andere kant de ambtelijke organisatie. De medewerkers worden benoemd door de gemeenteraad. Op de vergadering heb ik een drietal medewerkers gezien/gesproken.

Nieuw voor mij was dat de gemeente Gouda een maatschappelijke vergroeningsagenda heeft. Dat wist ik niet en waarschijnlijk heel veel Gouwenaren niet. De motie die hierover werd ingediend, werd door de hele gemeenteraad gesteund, iets wat volgens mij best wel bijzonder is.

Ik vond het erg leerzaam en erg interessant. Zo maak je op een andere manier mee hoe en wat er allemaal eigenlijk gebeurt in het Huis van de Stad.

Henrico de Vries (links op de foto) zit in HAVO-4 en loopt op dit moment een ‘snuffelstage’ bij CDA Gouda.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.