02 februari 2016

CDA Gouda tegen aankoop Koudasfaltterrein

GOUDA - CDA Gouda deelt de wens de oevers van de IJssel te verfraaien en deelt ook de wens initiatieven uit de stad van Gouwenaars te omarmen. Over de aankoop van het Koudasfaltterrein is het CDA duidelijk: er is geen degeljke maatschappelijke kosten- en batenanalyse gemaakt en de risico’s zijn onvoldoende geadresseerd, aldus raadslid Teun Hardjono.

Het CDA juicht maatschappelijk initatief van harte toe, niet voor niets dienden wij de motie ‘right to challenge’ in: het initiatief aan de burgers laten als aannemelijk is dat zij het over willen en kunnen nemen van het stadsbestuur. Ten aanzien van de koop van het Koudasfaltterrein merkt Hardjono op: “Dit houdt echter ook in dat de initiatiefnemers de risico’s overnemen en die niet bij de stad laten. In het geval van Koudasfalt is dat duidelijk wel zo. De verkoper sluit elke aansprakelijkheid of verplichting nu en in de toekomst met betrekking tot de vervuiling van de grond uit waarmee het college dat risico op haar bord krijgt. Of en zo ja, welke kosten voor sanering dat mogelijk op kan leveren is onvoldoende helder voor het CDA en daarom zullen wij het voorstel om over te gaan tot aankoop, niet steunen.’

Hardjono wijst op de bodemanalyse van de OmgevingsDienst MiddenHolland (ODMH), daarin staat: “De geconstateerde verontreiniging leidt voor het huidige gebruik (bedrijfsmatig terrein dat op dit moment niet in gebruik is) dan wel voor voorgenomen gebruik van de bodem (onbekend) of de mogelijke verspreiding van de verontreiniging niet tot zodanige risico’s voor mens, plant of dier dat spoedige sanering noodzakelijk is.” Hardjono vervolgt: “Dit alles tegen de achtergrond van het huidige bestemmingsplan dat voor veel bestemmingen eerst gewijzigd moet worden. Tot slot is voor ons niet helder of er toch geen fiscale consequenties zijn van het verwerven van grond dat ver onder de taxatiewaarde ligt en vinden wij het te betreuren dat er niet voor gekozen is vooraf per direct een sluitende businesscase te overleggen. Wij zijn daarop vanaf het begin kritisch geweest.”

Volgens Hardjono waardeert CDA Gouda enthousiaste Gouwenaars die zich in willen zetten voor de stad en in dit geval zich hard maken voor het verfraaien van de oevers van de IJssel, maar zal het CDA tegen de kredietaanvraag stemmen maar ook overwegen om elk voorstel te steunen dat een stap in de richting van risico vermindering betekent.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.