13 maart 2010

In memoriam Bart van der Sprong

In memoriam B.D.N.M. (Bart) van der Sprong.

Heden, zaterdag 13 maart 2010, bereikte ons het droeve bericht dat Bart van der Sprong na een korte ziekte op 80-jarige leeftijd was overleden.

Ik heb in de zeventiger jaren Bart leren kennen via de Goudse afdeling van het Katholiek Nederlands Ondernemers Verbond (KNOV), de organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, waar Bart met zijn administratiekantoor ook bij was aangesloten. Zelf zat ik in de woninginrichtingbranche. We kwamen beiden in het bestuur van de Goudse afdeling. Bart had zijn administratiekantoor oorspronkelijk aan huis aan de Ridder van Catsweg. Hij werd onze penningmeester. Later werd zijn administratie- en assurantiekantoor gevestigd aan het Regentesseplantsoen. Daar is het nog steeds gevestigd. Een van zijn zoons heeft dat, toen Bart met pensioen ging, overgenomen.

Later kwamen wij beiden op verzoek van het net gevormde CDA op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 1978. Bij het CDA was het gebruikelijk dat er zo mogelijk ook ondernemers in de raadsfractie werden opgenomen.

Wij werden in september 1978 als raadslid beëdigd. De CDA-fractie telde toen 9 leden van de 31 raadsleden. Wim Deetman, de latere minister en burgemeester van Den Haag, was onze fractievoorzitter. Houdijk en Van den Bos waren de CDA-wethouders. Wij hebben 4 jaar nauw samengewerkt o.a. in de raadscommissie verkeer. Helaas heeft Bart na 4 jaar moeten besluiten met het raadswerk te stoppen omdat hij het niet meer kon combineren met de werkzaamheden voor zijn bedrijf.

Maar hij bleef wel actief in het CDA. Hij werd enkele jaren daarna in 1985 van de Goudse CDA-afdeling voorzitter en is dat vele jaren geweest. Een van zijn opvolgers als voorzitter was Marco Kastelein, de huidige CDA-wethouder.
Toen Bart met zijn vrouw ruim 10 jaar geleden naar de Bodegraafse Straatweg verhuisde hield hij open huis waar veel CDA-ers bij aanwezig waren.
Bart was ook actief in de Rooms Katholieke kerk. Hij was collectant in de Jozephkerk aan het Aalberseplein.

Bart werd vaak aangezocht om penningmeester te worden, hetgeen gezien zijn beroep natuurlijk niet zo vreemd was. Zo is Bart jarenlang penningmeester geweest van het Gouds Pottenbakkersfestival.

Bart was een optimistisch, vriendelijk en open persoon met wie goed was samen te werken. Hij probeerde altijd de goede verhoudingen in stand te houden.

Jan Potharst

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.