11 januari 2016

Mijn bezoek aan de Tweede Kamer

December vorig jaar bezocht ik de Tweede Kamer in Den Haag. Dat deed ik in het kader van een maatschappelijke stage. Als student van het Driestar College loop ik nu stage bij CDA Gouda. In Den Haag had ik afgesproken met Iris Eijgenraam, bestuurslid van CDA Gouda en werkzaam bij de fractie in Den Haag.

Van haar kreeg ik een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer. Als eerste ben ik in het gebouw geweest waar de fractie van het CDA zit. Dat is het gebouw van het voormalige Ministerie van Justitie. Het CDA zit samen met de ChristenUnie, D66 en de GroenLinks in dit gedeelte van het Kamergebouw.

Ze heeft mij een diverse gedeeltes van het Kamergebouw laten zien, waaronder de zaal waarin elke dinsdag de fractievergadering van het CDA is. Omdat het reces was, zag ik nauwelijks politici, dat vond ik eigenlijk wel jammer.

Verder bezocht ik de Handelingenkamer. Dit is de bibliotheek waar alle verslagen van de debatten in Tweede Kamer worden opgeslagen. De eerste verslagen zijn in het Frans omdat dat destijds de taal was die gesproken werd. Er zijn geen verslagen van de periode 1940 – 1945, omdat de regering toen in Engeland zat. In een boek dat op een tafel lag stond een klein stukje tekst uit 1940. Bijzonder om te zien!

Verder ben ik in de plenaire zaal geweest waar anders altijd de ‘grote’ debatten worden gehouden. Verder zijn er ook een aantal kleine zalen waar over specifieke onderwerpen word gedebatteerd.

Ik vond het erg leuk om de Tweede Kamer te bezoeken. Het leukst vond ik om even in de plenaire zaal te zijn geweest. Normaal gesproken kan je daar natuurlijk niet komen omdat er dan debatten zijn of de zaal dicht is. Als je een debat wilt bijwonen, moet je plaatsnemen op de publieke tribune. Maar ik nam ook nog even plaats achter het spreekgestoelte. Het was een bijzondere en leerzame ervaring!

Henrico de Vries zit in HAVO-4 en loopt op dit moment een ‘snuffelstage’ bij CDA Gouda.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.