11 september 2015

Verzoek COA om AZC te vestigen in Gouda

Standpunt van de CDA-fractie

Door de stijgende vluchtelingenstroom moet ook de gemeente Gouda bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om noodopvang van vluchtelingen. Met de beelden en berichten van vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden Europa proberen te bereiken, is gastvrij zijn voor mensen een humane verplichting.

Het Centraal Opvangcentrum Asielzoekers (COA) heeft gemeente Gouda inmiddels verzocht om de Prins Willem Alexander (PWA) kazerne als regulier asielzoekerscentrum (AZC) te gaan gebruiken. Er wordt gedacht aan een opvanglocatie voor een termijn (10 jaar) voor vooralsnog ongeveer 500 personen. Daar zal nu de komende tijd onderzoek naar worden gedaan.

Voor CDA Gouda is het nu vooral belangrijk dat in deze onderzoekfase de vragen die het plan oproept helder worden beantwoord. Het is daarom ook goed dat er een bewonersavond komt. Wat is de impact voor de buurt en bewoners van Gouda? Hoe kijken zij tegen dit plan aan? Ook de vraag wat de middellange termijn betekent is van belang. Om welke doelgroepen gaat het precies? Welk perspectief wordt mensen die hier zouden komen geboden? Vooral ook omdat het plan opvang behelst voor bewoners die al helderheid hebben over hun toekomst (vergunninghouders) én bewoners wiens procedure nog loopt. Dat is iets anders dan acute noodopvang.

Voor vragen neem contact op Huibert van Rossum, fractievoorzitter, 06-14798072, [email protected].

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.