14 april 2017

Column in "Het Kompas", 2016-04

EEN “SPAARPOT” OF EEN “KADOOTJE”?


Op 31 maart jl. heeft de gemeenteraad besloten 22 maatregelen uit te voeren om de wateroverlast in onze gemeente tegen te gaan.


Een goede zaak.


Dat werd ook tijd na alle wateroverlast in 2005, 2014 en 2015! Als CDA vinden we dat mensen zo veilig mogelijk moeten kunnen wonen zonder stress over de vraag of je huis weer volstroomt bij de volgende heftige regenbui.


Zo’n pakket maatregelen kost veel geld. Voor onze gemeente bijna één miljoen euro.


Waar worden deze maatregelen van betaald?


Uit de verhoging van de precariobelasting. Dat is een belasting die de gemeente kan heffen op leidingen die in de grond zitten voor bijvoorbeeld water of gas. Hierdoor komt ongeveer 1,2 miljoen euro binnen bij de gemeente. De belasting wordt door Oasen en de energiebedrijven doorberekend aan hun klanten dat zijn dus ook de inwoners van ons dorp.


Wat gebeurt er met het verschil van ongeveer 200.000 euro tussen de twee bedragen? Gaat dit in een “spaarpot” om geld achter de hand te hebben om maatregelen die toch niet zo goed werken te verbeteren?


Nee, het college kiest er voor om het bedrag van 200.000 euro als compensatie van de doorberekende belastingverhoging terug te geven, een “kadootje” dus.


Onverstandig vindt het CDA deze beslissing omdat het lang niet zeker is of alle 22 maatregelen goed werken. Dan is het verstandig een spaarpot achter de hand te hebben.


Trouwens het CDA verwacht dat een heel groot deel van de inwoners van ons dorp best een iets hogere energierekening wil betalen, ongeveer 15 euro per adres, als een solidariteitsheffing om de steeds terugkerende wateroverlast voor mede-inwoners te voorkomen.


Wim de Ruiter, raadslid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.