08 juli 2018

Bijdrage CDA, Perspectiefnota

Perspectiefnota 2019 - 2022 bijdrage CDA fractie, debat 5 juli Hardinxveld-Giessendam

Mijnheer de voorzitter,

Inleiding

Namens de CDA fractie wil ik iedereen danken die via ambtelijke inzet hebben bijgedragen aan het samenstellen van de Perspectiefnota 2019-2022. Misschien een iets minder grote klus dan vorig jaar vanwege het college dat nog geïnstalleerd moet worden ten tijde van het schrijven van de Perspectiefnota.

In de Perspectiefnota geeft het college van B&W aan door wat voor bril ze naar de komende raadsperiode kijkt. Dus wat inwoners, bedrijven en instellingen van de gemeente mogen verwachten. Conclusie van het CDA na lezing van de Perspectiefnota die nu voorligt: deze editie is een beleidsarme Perspectiefnota. Niet zo verwonderlijk dus omdat we nog geen nieuw college hadden bij het schrijven van de nieuwe perspectiefnota.

Gelukkig hebben we nu een coalitieprogramma op hoofdlijnen met daaraan gekoppeld een raadsprogramma. Heel anders dan het in beton gegoten coaltieprogramma uit de vorige raadsperiode.

Dat deze Perspectiefnota beleidsarm is kunt u lezen op bladzijde 5 van de Perspectiefnota. Ik citeer: “Er is nog geen nieuw collegeprogramma in zicht, dus een vooruitblik op nieuwe bestuurlijke visies, te bereiken maatschappelijke effect en en daarbij behorende activiteiten is feitelijk nog niet aan de orde”. Einde citaat. Waar in de Perspectiefnota iets over gezegd wordt zijn dus de restpunten uit het vorige collegeprogramma. Hiervan vindt u een opsomming op bladzijde 6 en 7 van de nota.

Hoewel de nota beleidsarm is lees ik hierineen aantal zaken die anders lijken te zijn dan wat ik las in vorige Perspectiefnota. Twee voorbeelden hiervan:

  • OP bladzijnde 11 lees ik bij het onderwerp Omgevingswet verschillende keren dat we samen, met elkaar en met verschillende patijen tot een gemeentelijk beleid willen komen. Ligt in lijn met de titel van het Collegeakkoord: “met elkaar en voor elkaar”.

  • Verder lees ik onder het kopje Herinrichting Buitendams dat bewoners “uiteraard uitvoerig betrokken zullen worden”. Dat geeft hoop en voorkomt teleurstelling zoals veel bewoners over inspraak en gehoord worden aan de Nieuweweg hebben ervaren. De CDA fractie hoopt ook dat met de bewoners aan de Rivierdijk in het kader van het plan IJzergieterij op een goede manier wordt samengewerkt bij het nadenken over het zo goed mogelijk afwikkelen van het verkeer dat drukker zal worden op de Rivierdijk als het plan IJzergieterij zal worden gerealiseerd.

Het financiële meerjarenperspectief laat voor de komende collegeperiode een positief beeld zien. Dat is mooi want dan kan er geïnvesteerd worden in de opgaven van de toekomst: klimaat, toekomstbesteding wonen, regionale economie en het sociaal domein. De gemeente zal hier ook meer geld van het rijk voor krijgen maar zal zelf ook moeten investeren vanuit de algemene middelen. Gezien het financiële perspectief voor de komende jaren kan dat geen belemmering zijn. Het Interbestuurlijk programma VNG - Rijk biedt kansen.

Voorzitter:

Het CDA is blij dat er in de Perspectiefnota veel aandacht is voor verkeersveiligheid. Een aantal voorbeelden:

  • veiligheid fietsers kruising Neerpolderseweg – Parallelweg;

  • verbeteren positie fietsers bij op en afritten A15 thv de Nieuweweg,

  • Herinrichting Buitendam, herinrichting Spoorweg

  • Verbeteren verkeerssituatie Nieuweweg Noord . Hoewel het CDA over de uitkomst van dit laatste onderwerp nog niet zo gerust is. Daarom begrijpt u ook waarom het CDA keer op keer art. 12 vragen stelt over deze situatie aan de Nieuweweg.

Verder zijn we tevreden over de continuering regeling chronisch zieken en gehandicapten omdat SRD deze regeling niet kent.

Onduidelijk is voor mijn fractie wat het college nu werkelijk gaat doen om de gemeente Hardinxveld-Giessendam duurzamer te maken. De Perspectiefnota gaat nu niet verder dan te spreken over een “aanjaagbudget” en het ontwikkelen van beleid. Allemaal mooi maar er moeten eindelijk eens meters gemaakt worden. De CDA fractie rekent op de nieuwe wethouder Nederveen dat hij deze meters gaat maken!

Wat verder opvalt is dat veel echt grote investeringen pas aan het eind van de komende collegeperiode gaan plaatsvinden of in een volgende collegeperiode. (zie hoekjes PPN).

Als laatste wil ik iets zeggen over wat er in de Perspectiefnota staat betreffende de MAG. Voorzitter, zoals u weet is het CDA kritisch met wat de MAG de gemeenschap van Hardinxveld-Giessendam heeft gebracht. We vertrouwen, maar eigenlijk sterker nog, we rekenen er op dat wethouder Nederveen zich sterk zal maken om te komen tot een subsidiebeleid dat meer aansluit op de gemeenschap van Hardinxveld-Giessendam, dan de MAG, waar maar heel weinig mensen blij mee zijn. Een schone taak voor de kersverse wethouder!

Eerder in mijn bijdrage gaf ik aan dat deze Perspectiefnota beleidsarm is. Daarom nu een aantal gratis adviezen, u raadt waarschijnlijk wel waar ik deze uit put (Verkiezingsprogramma), als perspectief voor het nieuwe college en input voor het raadsprogramma:

Voor inwoners moet duidelijk zijn welke voordelen er zijn doordat onze gemeente onderdeel is van het Drechtstedenverband.

Er moet nadruk liggen op handhaving van regelgeving door B(ijzonder)O(psporings)A(mbtenaar) en wijkagent.

Statushouders moeten sneller in contact gebracht worden met de verschillende vormen van onderwijs en vrijwilligerswerk.

Inwoners krijgen de mogelijkheid om voorstellen in te dienen om gemeentelijke taken of voorzieningen zelf te organiseren, ook hier een link met het raadsprogramma.

Bepaalde raad- en/of collegevoorstellen worden voorgelegd aan een panel van circa 100 inwoners voordat besluitvorming plaatsvindt in de gemeenteraad, zie hier de link met het raadsprogramma.

Het is noodzakelijk om voldoende woningen te bouwen om in onze eigen woningbehoefte en die van de regio Drechtsteden te voorzien, zodat het inwoneraantal niet zal verminderen. Ook kunnen de gemeentelijke voorzieningen hierdoor op de lange termijn in stand worden gehouden.

Er wordt extra ingezet op duurzaamheid door gelden beschikbaar te stellen voor o.a. zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Dit wordt ook gestimuleerd voor huizen van de woningcorporatie en overige inwoners. Ook dit is in het raadsprogramma opgenomen.

Tot slot: de Bijbel is inspiratiebron voor het CDA dat tot uitdrukking komt in de uitgangspunten en bovengenoemde punten.

Dank u voorzitter.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.