15 november 2021

Schijnt er een zon achter de wolken?

Begroting 2022 debat raad 11 november 2021: ‘’Schijnt er een zon achter de wolken?’’
Altijd bijzonder: de laatste begroting van het zittende college die een beeld schetst van het jaar 2022 waarin de raadsverkiezingen zullen plaatsvinden. Hoewel de begroting een vooruitblik is, gaat het nu ook om de vraag welke activiteiten uit het collegeprogramma en raadsprogramma allemaal gerealiseerd zijn. Wij danken het college en de organisatie voor de begroting en antwoorden technische vragen. Bij het beoordelen van de begroting staan de CDA uitgangspunten centraal. U moet hierbij denken aan financiële duurzaamheid/ de rekening niet doorschuiven en solidariteit oftewel mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zij-aan-zij. Welke samenleving is gewenst en welke waarden zijn hierbij bepalend?

Toekomstbestendig Hardinxveld-Giessendam

De uitgangspunten van het CDA voor het financieel beleid zijn: spaarzaamheid, transparantie en gematigde lokale lasten. De hoogte van de uitgaven dragen bij aan maatschappelijke doelen. De financiën staan onder druk. De uitkomsten van de Septembercirculaire laten een begrotingsresultaat zien van: 1,4 miljoen in 2022 tot
€ 13.000 in 2025. Hierin zit ook de compensatie Jeugdhulp. Het is aan het nieuwe kabinet deze bijdrage structureel te maken voor gemeenten. Heel benieuwd is de CDA – fractie naar de definitieve uitkomsten herverdeling Gemeentefonds: het lijkt erop dat we per 1 januari 2023 tot de voordeelgemeenten zal gaan behoren.

De begroting verschaft duidelijk inzicht in het risicoprofiel. Deze is met een ratio van 2,5 als ruim voldoende te bestempelen.

Voor wat betreft de risico’s bedrijfsvoering: als raad worden wij voldoende geïnformeerd over het Stutten en verstevigen traject. Wel moet continu gewerkt worden aan gedrags- en cultuuraspecten en het gesprek hierover houden zoals afgesproken op de heidag van 3 september jongstleden.

Aangezien circa 50 procent van de gemeentebegroting bestemd is voor de diverse samenwerkingsverbanden, is het cruciaal dat Hardinxveld tijdig aan de knoppen mee te kunnen draaien: voor het CDA dan met name binnen het sociaal domein. Laat de Service Organisatie Jeugd in 2022 een regionale themavond organiseren over de voortgang van de ombuigingen om als raad de vingers aan de pols te houden en de begrotingsdiscipline van de serviceorganisatie te vergroten.
 

Hardinxveld-Giessendam: plek om te wonen

Bouwen voor iedere doelgroep in koop en huursegment is prioriteit 1, rekening houdend met wettelijke bepalingen en directe omgeving. Ook de woningmarktcrisis heeft zijn effecten voor HG. Het CDA vraagt het college echt werk te maken van de diverse woningbouwprogramma’s zoals schematisch weergegeven op pagina 110. Natuurlijk is er sprake van verschillende type projecten met verschillende rollen van de gemeente. Waar kan vanuit de gemeentelijke rol versneld worden? Wij vragen het college na te gaan hoe geplande programma’s waar mogelijk versneld kunnen worden en daarbij ook te overleggen met particuliere initiatiefnemers. Hoe kan er (eventueel) versneld worden ten aanzien van particuliere initiatieven?

Betrokken Hardinxveld-Giessendam
Dit belangrijke onderwerp staat in het raadsprogramma. Het CDA heeft hierover ideeën, allereerst door het toepassen van de bekende participatieladder en het werken met een participatieplan bij complexe ruimtelijke projecten. Bij welke projecten worden een intensiever participatietraject ingezet?

Bereikbaar Hardinxveld-Giessendam
Duurzaamheid begint dichtbij: Het CDA vindt fietsen niet alleen gezond, maar ook een goede en duurzame manier van mobiliteit. Dit vereist goed onderhouden fietspaden en snelfietsroutes, zeker nu het gebruik van elektrische fietsen toeneemt. Het CDA zet zich in voor een nieuw fietspad langs de A15 dat begint in Sliedrecht-Baanhoek en eindigt in Gorinchem. Het wordt tijd dat hierop vorderingen gemaakt worden. Zie ook onze artikel 12 vraag inzake Nationaal Toekomstbeeld Fiets.

Duurzaam Hardinxveld-Giessendam
De CDA – fractie maakt met genoegen deel uit van de raadswerkgroep Duurzaamheid. Om plannen op het gebied van de regionale energiestrategie uit te voeren zal het nieuwe kabinet over de brug moeten komen met geld.

Wij roepen ook het college op inzichtelijk te maken hoe men denkt de reserve Duurzaamheid ad € 2,8 miljoen aan te wenden in het licht van enkele raadsbesluiten.

Het groenbeleidsplan zal het CDA kritisch bezien en dan met name ook beoordelen op de rol die de gemeente als voorbeeldfunctie vervult. De directe omgeving van het gemeentehuis is erg versteend en een stukje vergroening van het Raadhuisplein zou op zijn plaats zijn. Hier ligt over een paar maanden een motie in het verschiet!

Raadsprogramma
Het raadsprogramma is een manier van werken waarbij gezamenlijkheid centraal staat. Gesteld kan worden dat er meters gemaakt zijn ten aanzien van duurzaamheid, regionale samenwerking, inwonerparticipatie en de Omgevingswet.

Afrondend

Wij wensen het college en de organisatie succes toe met de begroting en Stutten en verstevigen. Zeker nu de gemeentelijke financiën onder druk staan en onbekend is hoe de coronapandemie zich in 2022 ontwikkelt. Hopelijk stijgt de vaccinatiegraad.

Tot slot: Wij leven in onzekere en roerige tijden. Wij kunnen ons vinden in de passage op pagina 8 ''Zegen en dank aan God'' en dan met name de gevoelens van dankbaarheid en religieuze verdieping. Wij staan er niet alleen voor. Wij staan zij-aan-zij. ‘Wij zijn samen onderweg, op naar Hem’’, aldus wijlen oud-premier Ruud Lubbers.

CDA – fractie, Timon van Zessen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.