11 februari 2021

Wij gunnen kinderen vooral geen jeugdhulp

Kranten staan vol over misstanden in de jeugdhulp: wachtlijsten, financiële tekorten en ongelukkige jongeren. Onvoorstelbaar in een welvarend land als Nederland.

Wist u dat verreweg de meeste jeugd in Nederland zonder grote problemen opgroeit? Sterker nog: dat de Nederlandse jongeren tot de gelukkigste jongeren van de wereld behoren! Het CDA maakt zich sterk om álle jongeren optimale ontwikkelingskansen te bieden, op te laten groeien in een veilige omgeving waar ze gezien worden en zichzelf mogen zijn. De gevolgen van de Covid-maatregelen voor de jeugd vragen dan ook om actie.

Gezinnen, buurten, scholen en verenigingen spelen een belangrijke rol. In de gemeente maken we ons hard voor groene woonwijken met voldoende speelvoorzieningen en parken, veilig verkeer en scholen die voldoen aan de eisen van deze tijd. Verenigingen zijn onmisbaar in onze Ambachtse samenleving: spelenderwijs bewegen, leren samenwerken, plezier hebben en een vriendenkring. Het zijn plekken waar je op terugvalt als je wat minder goed in je vel zit.

Voor de meeste kinderen is hun gezin een veilige haven waar lach en traan gedeeld worden. Soms springen familie, vrienden of leerkrachten bij als het even tegenzit. Zo doen we dat met elkaar. Het CDA heeft diep respect voor alle ouders en jeugd in deze bijzondere Covid-tijd die veel van hen vraagt.

Toch zijn er ook in Ambacht jeugdigen en gezinnen die extra ondersteuning nodig hebben. Als CDA zetten we sterk in op normaliseren en preventie. Door vroeg problemen te signaleren zijn deze vaak met lichte hulp hanteerbaar te maken. Snelle hulp bij bijvoorbeeld angst- of depressieklachten voorkomt leed en zwaardere hulp. Voor jongeren met begeleiding die 18 jaar worden willen wij een betere voorbereiding op hun zelfstandigheid, voldoende begeleide huisvesting en als ondersteuning nodig blijft een soepele overgang naar de WMO.

Andere voorbeelden zijn: De inzet van Parenthouses om de schade van (vecht)scheidingen te beperken en het ontwikkelen van Huizen van de Wijk waar jong en oud elkaar ontmoeten; samen lachen én een helpende hand uitsteken zijn hier vanzelfsprekend.

Vrijwel alle jongvolwassenen willen een eigen plek. De huidige krapte op de woningmarkt maakt dat regelmatig onmogelijk. Als CDA pleiten we voor meer betaalbare starterswoningen bij renovatie en nieuwbouw zoals in het centrumgebied.

Kortom: Wij gunnen kinderen geen jeugdhulp, maar een gezonde en gelukkige jeugd in ons dorp. Als ondersteuning toch nodig is, moet deze snel beschikbaar zijn. Daar gaan we voor als CDA. De jeugd heeft de toekomst!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.