17 oktober 2020

Aanpassing APV tegen lachgas; beter te laat dan nooit

Op donderdag 15 oktober ging de gemeenteraad van Hillegom akkoord met een technische aanpassing van de APV om tegen het gebruik van lachgas op te kunnen treden. Beter te laat dan nooit. Al in mei 2019 vroeg de CDA-fractie middels een motie om een dergelijke aanpassing. Toen bleek er geen meerderheid voor in de raad. We zijn blij dat dit nu alsnog is aangepast.

Gezondheid en veiligheid zijn kernwaarden die de CDA-fractie hoog in het vaandel heeft staan. Deze kernwaarden vertalen zich naar het doel dat Hillegom een plek moet zijn waar kinderen en jongeren veilig en gezond moeten kunnen opgroeien. Een serieuze bedreiging voor deze veiligheid en gezondheid vormt lachgas. De laatste jaren heeft lachgas flink aan populariteit gewonnen.

Het Trimbos-instituut stelt dat frequent gebruik kan leiden tot verwardheid en hoofdpijn. Langdurig gebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals andere hartfalen, gehoorbeschadiging, zenuwbeschadiging, flauwvallen, bewusteloosheid of bloedarmoede en dat lachgas gebruik ook in combinatie met andere verdovende middelen gevaarlijk is. Bovendien zijn er aanwijzingen dat lachgas direct invloed heeft op het ontwikkelend brein.

Ook in Hillegom speelt dit probleem. Parkeerplaatsen aan de Satellietbaan, bij de bibliotheek, de Schaepmanlaan, de Thorbeckelaan en het Patrimonium zijn genoemd als locaties waar lachgas wordt gebruik en waar lege patronen worden achtergelaten. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.