02 december 2019

Blog Karin Hoekstra | Een Heerlijk Hillegom is groen

Het is alweer herfst. De bladeren aan de bomen verkleuren naar geel, oranje en rood. En langzaam zien we de bomen weer kaal worden en de straten en tuinen bedekt met de afgevallen bladeren, de eikels, de kastanjes en de beukennootjes.

Er wordt hard gewerkt; mensen zijn weer aan de slag met bladblazers, de bakken voor bladeren zijn door Meerlanden weer neergezet en worden snel gevuld met al dat afgevallen blad. Iedereen is druk in de tuin om deze winterklaar te maken. Nieuwe planten worden gepoot om de kale plekken weer op te vullen. Ook in Hillegom heeft de buxusmot het erg goed naar zijn zin gehad, waardoor er weinig gezonde buxus in Hillegom te zien is. Er wordt geharkt, gesnoeid en bemest om zo de tuin ook volgend jaar weer te laten groeien en bloeien.

Heerlijk Hillegom

Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor het openbare groen. Bomen en planten zijn belangrijk voor allerlei dieren, zoals vogels, insecten en bijen. Maar ook om ervoor te zorgen dat regenwater goed weg kan en dat de grond niet te veel opwarmt. Betegelde plaatsen worden veel warmer, dan bijvoorbeeld gras. De laatste jaren zijn wij bezig een kwaliteitsslag te maken door het planten van zorgeloos groen op de rotondes en in de bermen langs de doorgaande wegen in Hillegom. De parken en de Hoftuin hebben een grote opknapbeurt gekregen. En steeds vaker horen we positieve geluiden op het groen in onze gemeente. Groen draagt bij aan de mooie uitstraling van Hillegom, het heerlijk Hillegom waar we trots op kunnen zijn. 

Bomen

De afgelopen periode heb ik veel vragen en opmerkingen gehoord over het groen, en dan met name de bomen, in Hillegom.

Positieve opmerkingen over het mooie groen in Hillegom, de aanpak van de parken en de Hoofdstraat. Maar ook vragen van mensen waarom toch die bomen gekapt mogen of moeten worden.

Mensen willen het groen en de bomen behouden om van de kleuren en schaduw te genieten. Bomen behouden omdat ze helpen om onze lucht te zuiveren. Bomen planten omdat ze zorgen voor sneller opnemen van regenwater bij hevige regenbuien en schaduw en koelte geven in een warme zomer. Bomen behouden omdat ze zorgen voor minder inkijk van buren in je tuin. Bomen, planten en bloemen we worden er vaak blij van. We wandelen graag door parken, duinen of bos. We recreƫren in het groen en genieten van onze tuin.

Maar toch, soms moeten bomen gekapt worden. Bomen kunnen oud zijn en aan het einde van hun levenscyclus, waardoor gevaar ontstaat bij een hevige herfststorm.  Bomen kunnen ziek zijn. Bomen en struiken kunnen te groot worden waardoor ze elkaar belemmeren en licht wegnemen. Door te veel groen, hoog en dicht opeenstaand groen zie je niet meer wat er gebeurt en dat geeft een onveilig gevoel. En soms staat, ondanks dat we van alles er om heen proberen, de boom net op de verkeerde plek.

Planten erin, stenen eruit

Ook u kunt bijdragen aan het groen houden van Hillegom door uw tuin niet alleen te bestraten maar ook groen te houden. Planten in de volle grond zorgen ook bij uw huis voor een betere afvoer bij een heftige regenbui. Een groene tuin hoeft niet arbeidsintensief te zijn, met een keus voor onderhoudsarme beplanting kunt u ook in een groene tuin snel klaar zijn. Onderhoud is wel belangrijk bij groen, soms groeien bomen en struiken zo hard dat de stoep of het fietspad bijna niet meer begaanbaar is.

Wanneer we allemaal onze tuin vergroenen en onderhouden, maken we Hillegom in mijn ogen weer een beetje mooier. En werken we samen aan een heerlijk Hillegom waar we met elkaar kunnen genieten en tegelijkertijd iets doen aan de opvang van regen en warmte.

Wethouder Karin Hoekstra

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.