22 december 2017

CDA Hillegom verbaasd en teleurgesteld over besluit van provincies over Duinpolderweg

Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland hebben gekozen voor een nieuwe wegverbinding naar de Haarlemmermeer die woningen, het bedrijventerrein Horst ten Daal en het nieuwe natuur- en recreatiegebied Vosse- en Weerlanerpolder in Hillegom doorkruist.

Het CDA is verbaasd en teleurgesteld. Dit besluit heeft desastreuze gevolgen voor de (economische) ontwikkeling en de leefbaarheid in Hillegom. Gedeputeerde staten negeren hiermee het advies van het eigen projectbureau en tevens het standpunt van Holland Rijnland (welke 14 Zuid-Hollandse gemeenten vertegenwoordigt!) maar honoreert het advies van een ingestelde adviesgroep welke gedomineerd wordt door Noord-Hollandse belangenorganisaties.

Verkeer in Hillegom steeds drukker

Inmiddels is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren met de ontsluiting van Hillegom. Het verkeer wordt steeds drukker en er ontstaan steeds meer verkeersopstoppingen. Het CDA Hillegom kon om die reden, niet van harte maar toch, leven met het advies van de projectgroep van de beide provincies die een verbinding tussen de A4 en de N208 ergens in het midden tussen Hillegom en Bennebroek voorstelde. Deze Midden-variant zou ook veel beter in het landschap ingepast kunnen worden dan de variant die nu voorgesteld wordt en het natuur- en recreatiegebied de Vosse- en Weerlanerpolder doorsnijdt. Samen met een verdubbeling van de rijstroken van het laatste stuk van de N207 (bij McDonalds) en een rotonde bij de aansluiting op de N208 zou de Midden-variant een goede bijdrage aan een vlotte doorstroming van het verkeer in Hillegom en een positieve impuls ten aanzien van de leefbaarheid in ons mooie dorp kunnen leveren.

Gevolgen voor Hillegom

Wanneer de voorgestelde variant werkelijk wordt aangelegd heeft dat direct gevolgen voor een aantal van onze inwoners die hun huis zullen moeten verlaten en zal dat de leefbaarheid in de knusse wijk Patrimonium zeer negatief beïnvloeden. Daarnaast wordt de net geopende manege geïsoleerd van het dorp en zal de werkgelegenheid een knauw krijgen omdat bedrijven moeten worden gesaneerd en het maar de vraag is of ze dan in Hillegom zullen blijven. En ten slotte zal de ontwikkeling van Hillegom Noord (de oude Sizo terreinen) er niet makkelijker op worden. Voeg er dan nog bij dat de nu voorgestelde variant ettelijke miljoenen duurder is en het zal u duidelijk worden dat het CDA Hillegom niets van het besluit van Gedeputeerde Staten begrijpt.

Besluit moet van tafel

Wij gaan er daarom ons best voor doen om samen met de andere politieke partijen in Hillegom een eensgezinde zienswijze op te stellen om daarmee de uiteindelijke besluitvorming zodanig te beïnvloeden dat de nu gekozen voorkeursvariant van tafel gaat. Hierbij zullen wij ook de CDA-fractie in Provinciale Staten betrekken.

Jan Zwaan | Commissielid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.