09 november 2020

Dag van de Mantelzorg

Het kostte flink veel moeite om mantelzorgers te vinden die wel wilden meewerken aan een interview, aldus coördinator  Anita van Duin van de Bollenstroom. Intussen heeft ze heel wat mantelzorgers afgebeld met de uitnodiging voor een interview. Hoe is het voor hen  in deze bizarre corona-tijd: waar vind je steun en hulp, waar loop je tegen aan? Wat is er wel of niet goed geregeld in Hillegom.  Veel mantelzorgers  geven aan daar nu niet aan mee te willen werken omdat ze eigenlijk overbelast zijn. Weer anderen twijfelen ernstig omdat zij het te confronterend vinden. Maar twee mantelzorgers, beiden partners van een van onze deelnemers willen wel meewerken, aldus het bericht van Anita. Uiteindelijk heeft een van hen zich alsnog terug getrokken. 

Jacques de Bruijn in gesprek met Frank Vrijburg en Jeanne Ruigrok.  We werden  al verwacht en gastvrij opende hij de voordeur. Een vlotte gepensioneerde heer die al vele jaren met zijn echtgenote in Hillegom woont. Hij zorgt al een aantal jaren voor zijn echtgenote maar,” van de dag van mantelzorg” had Jacques niet eerder gehoord. 

Liefdevol typeert hij haar als een geweldige vrouw, een goede echtgenote en een zorgzame moeder voor hun drie kinderen.  Sinds enkele jaren is  dementie in hun leven gekomen en is hij de mantelzorger voor zijn echtgenote.  Het is een harde werkelijkheid, waar Jacques  maar moeilijk aan kan wennen. Hoe ga je bijvoorbeeld de dagen invullen als je partner ergens anders is. Is het doen van boodschappen dan echt alleen het wekelijks uitje?  Welk gevoel overvalt je als je haar drie keer per week bij de voordeur van Bollenstroom binnenlaat ? De gesprekken met de casemanager en de coördinator van Bollenstroom vindt Jacques  een groot goed. Het helpt hem de weg wijzen in een nieuwe wereld van zorg. Ik bent mantelzorger en dat doe ik uit liefde voor mijn vrouw.  Ik ben niet de man die de zorg aan anderen overlaat, maar wil voor… en met mijn vrouw,  zoveel als kan, zelf regie houden. Beste Jacques dank voor het gesprek.  

Vanuit het besef van verbondenheid tussen mensen, dankt CDA Hillegom alle mantelzorgers. Signalen van mantelzorgers hebben onze aandacht. Deel ook uw zorg en knelpunten met Welzijnskompas Hillegom.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.