16 oktober 2020

Laatste bericht uit de Nijenrodekamer

Het werd hoog tijd dat ik u weer eens een geluid uit de Nijenrodekamer zou laten horen. En het wordt tevens mijn laatste bericht als wethouder van ons mooie dorp Hillegom. Eigenlijk al niet eens meer vanuit de Nijenrodekamer want op woensdagavond 7 oktober ben ik geïnstalleerd als burgemeester van Zoeterwoude. Mijn kamer is dus al een paar dagen leeg…

Door middel van dit ‘afscheidsbericht’ wil ik u graag deelgenoot maken van een aantal mooie zaken waar ik dit jaar mee bezig ben geweest.

Allereerst heb ik op de valreep het flink verbouwde Solution mogen openen. De nieuwe naam voor het nu multifunctioneel te gebruiken pand is Nexus geworden. Deze naam is gekozen uit een flink aantal ingezonden suggesties voor een nieuwe naam en betekent verbinding. Dat is precies wat de bedoeling is. Aannemingsbedrijf Veenman & Vink uit Hillegom heeft een puike prestatie geleverd door steeds goed mee te denken en werken en ook nog eens binnen budget te blijven. Naast het jeugd- en jongerenwerk, die hun basis in Nexus blijven houden, zijn er al diverse partijen die belangstelling getoond hebben om hun activiteit in Nexus te gaan organiseren.

De bouw van het IKC (Integraal Kind Centrum) aan de Vosselaan/Weerlaan komt steeds dichterbij. Inmiddels zijn de grondwerkzaamheden gestart zodat in december een start gemaakt kan worden met de bouw van dit nieuwe pand. De Meer en Dorp-school, een samenvoeging van De Leerwinkel en De Jozefschool, en kinderopvangorganisatie Wonderland gaan inhoudelijk samen het IKC vormgeven. Er wordt gewerkt vanuit één pedagogische visie zodat er een doorlopende leerlijn is tijdens gehele periode dat een kind ‘op het IKC zit’. Dit project moet eind 2021 klaar zijn. Klik hier voor meer informatie.

Een ander uitdagend onderwijshuisvestingsproject is nieuwbouw voor basisschool De Giraf. In ons verkiezingsprogramma in 2018 staat dat hier werk van gemaakt zou moeten worden. Dat gaat dus nu gebeuren. Er wordt tegelijkertijd gekeken of en hoe de gymzalen in Elsbroek aan de Mesdaglaan en de Guido Gezellelaan in het project betrokken worden. Ook een punt uit ons verkiezingsprogramma. Collega Karin Hoekstra is nu verantwoordelijk voor deze mooie projecten.

Een project waar al lange tijd aan gewerkt wordt is de Integrale Toegang ofwel Integraal Team. Het is de bedoeling dat er in Hillegom één loket komt waar de inwoners van Hillegom, van 0 tot 100 jaar, terecht kunnen met hun vragen over zorg en ondersteuning. Wanneer ze daar met een vraag komen dan wordt daar goed naar gekeken omdat er nog wel eens ‘een andere vraag achter de vraag zit’. Nu bestaat er nog een apart lokaal loket, Jeugd- en Gezinsteam, sociaal team etc. In het integrale team kan er, als dit nodig is, door medewerkers met verschillende expertise een goed plan gemaakt worden om de inwoners, het gezin, afdoend te helpen. De samenwerking tussen de verschillende partners krijgt nu al vorm en in 2021 zullen ze ook bij elkaar in het Dienstencentrum Elsbroek gehuisvest worden zodat de integrale samenwerking goed vorm kan krijgen.

Op zaterdag 12 september hebben collega Karin Hoekstra en ondergetekende samen met de Vrienden van Oud Hillegom de wandelapp VoetstAPPen-app gelanceerd. Na de presentatie hebben wij de historische route ‘Hillegom: Bollendorp’ gewandeld langs diverse historische ‘bollenplaatsen’ in Hillegom. Daarnaast is er ook de Kunstroute langs 30 kunstwerken in de openbare ruimte. Deze app ontsluit vele mooie plekken in Hillegom voor de inwoners van Hillegom zelf maar ook voor bezoekers van Hillegom. Een fantastisch initiatief van de Vrienden van Oud Hillegom die hiervoor meerdere subsidies ontvingen waaronder een subsidie van de gemeente Hillegom. Wilt u meer weten klik dan hier. Er gebeurt steeds meer in de wereld van kunst en cultuur in Hillegom. Echte meerwaarde!

Voordat ik ga afsluiten moet ik natuurlijk even stilstaan bij Healthy Hillegom. Gezondheid is niet meer alleen een pilletje om je weer wat beter te voelen. Gezond eten, voldoende dagelijkse beweging, financiële zelfredzaamheid, een dak boven je hoofd en voldoende sociale contacten spelen ook een belangrijke rol in het ervaren gezondheidsgevoel. Met Healthy Hillegom proberen wij in te spelen op deze aspecten. Er zijn in Hillegom al veel goede initiatieven die kunnen helpen om je beter te voelen. En er zijn al veel partners aangesloten die hun steentje bij willen dragen. Allemaal willen ze de inwoners van Hillegom helpen om de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken. Kijk eens op de website van Healthy Hillegom.

Er is nog veel meer te melden maar ik ga nu echt afsluiten. Ongeveer 12 jaar ben ik voor het CDA actief geweest in de Hillegomse politieke arena. Begonnen als fractieondersteuner en geëindigd als wethouder. Drie keer heeft het bestuur mij hun vertrouwen gegeven om lijsttrekker te zijn bij de lokale verkiezingen. Ik heb het allemaal met veel plezier gedaan en verlaat Hillegom vanzelfsprekend met wat weemoed. U wens ik persoonlijk heel veel goeds toe voor de toekomst en het datzelfde wens ik het CDA Hillegom toe.

Tot ziens!

Fred van Trigt

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.