14 september 2021

Ook CDA-leden uit Hillegom waren op het partijcongres

Op zaterdag 11 september hield het CDA een extra partijcongres in ’s Hertogenbosch. Vanuit Hillegom waren fractievoorzitter Kees Langeveld en wethouder Karin Hoekstra daarbij aanwezig in de zaal. Ons raadslid Jan Zwaan, die tevens medewerker van het partijbureau is, werkte achter de schermen keihard mee om alles te laten werken. Dat is gelukt: het werd een gedenkwaardige dag. Na de zware periode die het CDA achter de rug heeft, was dit de eerste gelegenheid waarbij de leden elkaar weer in de ogen konden kijken zonder tussenkomst van een computerscherm. Dat gaf een goed gevoel.

Commissievoorzitter Liesbeth Spies gaf een toelichting op het rapport van de evaluatiecommissie. Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij keek terug op de periode sinds zijn aantreden in april tot nu. Er was vervolgens gelegenheid om vanuit de zaal aan beiden vragen te stellen. Daarvan werd dankbaar gebruikgemaakt. Kritische vragenstellers kregen de ruimte, en ook op ongemakkelijke vragen gaven Marnix van Rij en Liesbeth Spies eerlijk antwoord. Zo werd waardering uitgesproken voor het vele werk van Pieter Omtzigt. Voor Pieter staat de deur naar het CDA nog altijd open.

Goed om te zien dat er veel CDA-jongeren aanwezig waren op het partijcongres. Het CDJA is een bruisende club, die gezorgd heeft dat het standpunt van CDA om leenstelsel af te schaffen, als breekpunt bij de coalitie-onderhandelingen wordt meegenomen. ‘Zij aan zij’ is weer de leus. In de woorden van Piet Steenkamp, die werden aangehaald door zijn zoon: niet het polarisatie-model, maar harmonie is de juiste weg. Het CDA is de partij van de verbinding. Dat werd duidelijk uitgedragen in de resoluties, de pleidooien en de toespraak van Wopke Hoekstra. Het CDA als brede middenpartij, de partij van de verbinding, dat is een goed uitgangspunt om de gemeenteraadsverkiezingen mee in te gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.