Inclusieve samenleving

De inclusieve samenleving is een wettelijke taak en gaat om het meedoen van elk individu in de samenleving, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, inkomen, talenten en beperkingen. Meedoen gaat over vele thema's en terreinen zoals arbeid, onderwijs, wonen, verkeer en vervoer, zorg, ondersteuning, sport, cultuur, vrijetijdsbesteding en uitgaan. We streven in Hillegom naar een inclusieve samenleving waarin iedereen op voet van gelijkwaardigheid mee kan doen en de mogelijkheden, talenten en eigen regie van onze inwoners centraal staan. Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties willen we inhoud geven aan die inclusieve samenleving. Ongewijzigd beleid en minder inkomsten vragen om innovatie en creatieve oplossingen om de voorliggende opgaven te kunnen blijven uitvoeren. Innoveren, experimenteren, transformeren en zoeken naar samenwerkingspartners met medeoverheden en sectorale partners is noodzakelijk. We onderschrijven ook hier de speerpunten zoals omschreven in het Interbestuurlijk Programma en reserveren ruimte om hier nadere invulling aan te geven.

Decentralisaties

Voor sociale ondersteuning zijn gemeenten nu eerste aanspreekpunt. Ons uitgangspunt is; doen wat nodig is, met oog voor de specifieke situatie en wat mensen zelf kunnen. Uitvoering van deze taken lopen voornamelijk via Holland Rijnland of in Duin— en Bollenstreek verband (ISD/SPW). Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die nog kunnen werken maar daarbij wel ondersteuning nodig hebben. De inzet en doorontwikkeling van het Servicepunt Werk vinden wij belangrijk en zullen wij monitoren. Clustering van organisaties, zoals bij de realisatie van het dienstencentrum Elsbroek, is de sleutel tot ontschotting en stimuleert samenwerking en verbinding. Zorg en welzijn organiseren we zoveel mogelijk op buurt- en wijkniveau. We onderzoeken de mogelijkheid tot verdieping en verbreding van ontschotting door bijvoorbeeld ook het Lokaal Loket op deze locatie te vestigen, net als de toegang tot jeugdzorg. Eén duidelijke plek voor zorg. Verbinden door letterlijk bij elkaar te zetten en alle aspecten van de klantvraag bij elkaar te brengen om tot een optimale oplossing te komen. We onderzoeken of het versterken van de sociale cohesie in de wijk kan bijdragen aan het bereiken van doelgroepen die elkaar nog kunnen helpen en nemen dit mee bij de evaluatie van de transformatieagenda. 

Wonen, zorg en welzijn

We onderzoeken, promoten en faciliteren nieuwe woonvormen die zelfstandig wonen koppelen aan een beperkte mate van zorg en welzijn. Ter bestrijding van eenzaamheid stellen wij een budget beschikbaar in de vorm van een subsidie voor initiatieven ter bestrijding van eenzaamheid. We gaan hierover met partners in gesprek en stimuleren daarnaast burgers tot initiatieven "in de wijk'. In de wijken is er ruimte voor ontmoeting, een passend aanbod van activiteiten en hulp bij zorgvragen. Buurthuizen/kamers kunnen hier een rol bij spelen. We benaderen hiervoor actief diverse organisaties om als partner en regisseur op te treden.

Jeugd

Samen met onze partners (onder andere huisartsen, het onderwijs, de kinderopvangorganisatie en het Jeugd- en Gezinsteam) streven wij er naar om vroegtijdiger te signaleren of jeugdigen hulp nodig hebben. We inventariseren en analyseren de lokale vraag naar jeugdhulp zodat we vroegtijdig beeld hebben van wat er speelt en mogelijk al preventief kunnen handelen. Wij kijken daarbij of het zorgaanbod en de voorzieningen aansluiten bij de vraag. Daarom is het noodzakelijk dat geïnventariseerd wordt hoe het aanbod en de voorzieningen er nu uitzien. Er zal ingezet worden op verbinding tussen partijen in het jeugdlandschap. Het is belangrijk dat zij actief en gezamenlijk optrekken om zo de juiste ondersteuning aan de jeugd te bieden. Dit vraagt een regisserende houding van de gemeente. Ook de verbinding tussen (jeugd)zorg en veiligheid blijft de aandacht houden. Zowel bij de partners als binnen de HLT-organisatie. De aanbeveling uit de evaluatie van het project Jeugd om de "Zorg- en veiligheidstafel" te laten bestaan wordt opgevolgd. We onderzoeken of jeugdhulp anders en wellicht op een ander (kleinschaliger) niveau georganiseerd kan worden dan het huidige Holland Rijnland niveau. Dichterbij voor de inwoners van Hillegom en specifieker gericht op de problematiek van de kleinere dorpen.

Jongerenwerk

Het is belangrijk dat jongerenwerkers zichtbaar zijn op straat en in contact staan met de jongeren zodat de gemeente weet wat er speelt. Ze organiseren activiteiten die de jongeren aanspreken. We continueren de lijn die in 2017 is ingezet met het jongerenwerk 00 1-1 en onderzoeken of deze opdracht past bij de huidige omvang van de ingekochte (N dienstverlening van Welzijnskwartier. Jongerencentrum Solution wordt een plek waar alle jeugd, jong en oud, zich thuis voelt. Er wordt uitvoering gegeven aan de aanbevelingen uit de evaluatie van het project Jeugd ten aanzien van Solution. De jongeren, de buurt en betrokken ketenpartners worden hierbij betrokken. Tevens wordt bekeken welke andere organisaties gebruik kunnen maken van het pand. We zetten het Jeugdpanel actief in en vragen de jongeren bij diverse ontwikkelingen hun co mening te geven.

Actiepunten 

  • Vanuit de diverse betrokken beleidsvelden meer samenhangende verantwoording en monitoring
  • Samenwerking faciliteren om maatwerk te kunnen bieden (klantvraag centraal)
  • Budget beschikbaar stellen in de vorm van een subsidie voor initiatieven ter bestrijding van eenzaamheid 
  • Ontwikkelingen volgen op het gebied van jeugdhulp bij Alphen a/d! Rijn en Kaag en Braassem
  • Voortzetting activiteiten jongerenwerk 
  • De tarieven en functioneren van de regiotaxi onderzoeken -
  • Plannen voor het jongerencentrum Solution doorzetten en blijven inzetten van jeugden jongerenwerkers op straat 
  • Initiatief in de wijk Patrimonium om van het bestaande speeltuingebouw een buurthuis te maken uitwerken
  • Aanbevelingen project Jeugd (vroeg signalering) invulling geven

Raakvlakken 

  • Onderwijs, bouwen, wonen en buitenruimte 
  • Openbare orde en veiligheid 
  • Duurzaamheid 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.