09 april 2021

kort verslag van het debat over zonnepanelen en biodiversiteit.

Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA, tevens uitgeroepen tot beste landbouwpoliticus van 2020 was één van de sprekers tijdens het vorige week gehouden online debat over zonnepanelen op Landbouwgrond in de Hoeksche Waard. Met meer dan 90 deelnemers werd het een boeiend debat, waarin hij adviseerde om zeer terughoudend te zijn in het plaatsen van zonnepanelen op goede landbouwgrond. Plaats eerst zoveel mogelijk zonnepanelen op daken, op ongebruikte terreinen, op dijken, langs snelwegen of op binnenwateren (drijvende zonnepanelen). 

Arie Pieter van den Hoek, landbouwer uit de Hoeksche Waard, zoekt een oplossing in het dubbel gebruik van de landbouwgrond door middel van mobiele zonnepanelen, zodat je ook nog twee gewassen kunt telen. 

'Eigenlijk zou alle landbouw natuurinclusief moeten zijn, waarbij landbouw samengaat met meer biodiversiteit'. De Hoeksche Waardse agrariër Gertjan van Dueren den Hollander denkt dat dit ook hier mogelijk is: "want boeren zijn als geen ander geschikt om met veranderingen om te gaan".

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.