12 februari 2022

Bedrijfsbezoek Indaver Rijpwetering

In de week van de circulaire economie bezochten Chris Wijsman, Aad Markx , Richard Stikkelorum en Hans Kol het recycling bedrijf Indaver in Rijpwetering.

Dit is het composteringsbedrijf gelegen langs de N445.  Het verwerkt per jaar 35000 ton van alle soorten groen afval in zijn geheel tot nuttige eind producten

Het bedrijf bestaat al sinds 1988 en ligt op de vroegere vuilstort van Alkemade!

We werden ontvangen en rondgeleid door locatie manager Wil van der Star. Hij vertelde enthousiast over zijn bedrijf dat met moderne middelen op industriële schaal het groen afval in een groot aantal stappen mengt, maalt, zeeft en laat composteren. Tijdens het composteren loopt de temperatuur door de gisting op tot 85 ⁰C.  Vandaar de stoom die je ziet boven het terrein. Het eindproduct is gecertificeerde compost die gebruikt wordt in de akkerbouw en tuinderij en houtsnippers die verkocht worden aan biomassa centrales.

Om de kwaliteit van de compost op gelijk niveau te houden wordt het bermgras, wat s’ zomers in grote balen aangevoerd wordt, ingekuild en door de winter heen gelijkmatig verwerkt. Dat kuil gras kan nog wel een stinken, maar Indaver doet er alles aan om zo min mogelijk overlast te veroorzaken.  Helemaal zonder geur is in de openlucht echter niet mogelijk.

Het is mooi dat onze gemeente plaats kan bieden aan zo’n zeer nuttig bedrijf.

In gesprek het gesprek waar deze onderneming mee te maken heeft kwamen de volgende zaken naar voren:

  • Betere scheiding van de afval stromen helpt veel om de gecertificeerde eind producten te kunnen afleveren. Meer voorlichting!
  • Veel afval wordt aangevoerd met landbouw voertuigen. Het feit dat deze voertuigen niet over de provinciale wegen mogen rijden geeft veel logistieke problemen.
  • Nieuwe bebouwing in de omgeving moet niet  ten koste gaan van de geur cirkel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.