08 november 2022

Algemene Beschouwingen 2022: Thuis, beschermd en geborgen

De tekst zoals uitgesproken door fractievoorzitter Barend Tensen tijdens de Algemene Beschouwingen (begrotingsbehandeling) op 10 november.

Het is fijn om te kunnen constateren dat we door de afgelopen jaren te bezuinigen en prioriteiten te stellen er financieel gezond voorstaan. Dat biedt gelukkig iets meer ruimte dan voorheen om met elkaar de discussie aan te gaan over wat we willen voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Voor het CDA is dat een samenleving als het kloppend hart, het brein en de handen en als lokaal bestuur vormen we de ruggengraat. Wij willen dat ieder mens zich gekend weet en bijdraagt aan een warme en open samenleving. Thuis, beschermd en geborgen. Dat gaat over de gemeenschap en het gemeenschappelijke, om overbruggen en verbinden.

Tweedeling
Want we zien een groeiende tweedeling in de samenleving, ook in onze dorpen. Bijvoorbeeld tussen mensen die meedoen en die afhaken. Bij die laatste groep bevinden zich steeds meer jongeren. Niet iedereen komt (direct) mee en een groeiend aantal van hen zoekt zijn heil dan maar ergens anders. De snelgroeiende drugsproblematiek, met bijbehorende criminaliteit, is daar een wrang voorbeeld van. Wanneer mensen zich in onze gemeente thuis, beschermd en geborgen voelen, tot hun recht komen en gewaardeerd worden, creëren we de beste voorwaarden om dit soort gedrag te voorkomen.

LHBTIQ+
LHBTIQ+ jongeren, maar zeker ook ouderen, maar zeker ook ouderen, is een groep waar wij deze beschouwingen extra bij stil willen staan. Zij voelen zich in Katwijk lang nog niet allemaal vrij om uit te komen voor hun gevoelens. Zo bleek ook uit een meeting met raadsleden georganiseerd door Kattuk.nl. Wij vragen hier aandacht voor en keuren elke vorm van agressie tegen hen af. Tegen wie dan ook, overigens.

Verder moeten we blijven werken aan sterke dorpskernen waar de betrokkenheid en solidariteit groot zijn. Door gerichte keuzes te maken in de begroting kunnen we hier ook concreet verder mee.

Investeren in ontmoeten in de wijk
Een eerste is het investeren in ontmoeten in de wijk. De kracht van onze dorpen is dat we elkaar kennen en naar elkaar omzien. Maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om onderdeel te zijn van een netwerk van familie en bekenden waar je op terug kunt vallen. Wij willen de eerdere bezuiniging op Ontmoeting in de wijk terugdraaien en juist investeren in plekken in de wijk waar mensen elkaar kunnen treffen. Dat kan ook in de openbare ruimte met bijvoorbeeld sport- en beweegfaciliteiten.

Het CDA maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van drugs, de overlast en jeugdcriminaliteit.

Huis van de buurt in de Molenwijk
Laten we inzetten op laagdrempelige plekken van ontmoeting in de wijken en hier structureel extra geld voor vrijspelen. Ontbreekt een dergelijke voorziening, dan creëren we die, afhankelijk van de behoefte. In de investeringsagenda is in 2030 een investering in een nieuw wijkgebouw in de Molenwijk opgenomen. Wij willen dit eerder gerealiseerd zien. 

Drugsproblematiek verminderen
Het CDA maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van drugs en de overlast en jeugdcriminaliteit die hiermee gepaard gaat. Op dit moment heeft Platform Kocon onvoldoende flexibel werkbudget, terwijl het als belangrijk lokaal samenwerkingsverband zoveel kan betekenen als het gaat om verslavingspreventie. Wat het CDA betreft investeren we in maatschappelijk herstel en maken we hier middelen voor vrij. We roepen het college daarbij op om met de politie, het wijkteam, jongerenwerkers, Platform Kocon en Bureau Halt samen een wijkgerichte aanpak te ontwikkelen. Ook stellen we voor het maaltijdenproject van Stichting De Brug voort te zetten. Het afgelopen jaar is hierdoor met vele hulpbehoevende maar zorg mijdende inwoners contact gemaakt en dat vinden wij veel waard.

Weg met dat onkruid!
Ook een fijne leefomgeving nodigt uit tot gezond leven en ontmoeting. Sinds het voorjaar van 2021 is het onderhoudsniveau in de woonwijken van ‘hoog’ naar ‘basis’ gegaan. Dat is te merken! We zien dat de openbare ruimte er regelmatig onverzorgd en rommelig uitziet. Het gras staat soms een meter hoog en is er veel onkruid te zien… Veel inwoners hebben hierover hun ongenoegen laten blijken. Het CDA staat voor goede biodiversiteit in combinatie met een bijgehouden en verzorgde leefomgeving. We vragen het college na te gaan of het onderhoudsniveau omhoog kan. Want wij hebben er oog voor dat het oog ook wat wil!

Maak onze straten weer schoon en onkruidvrij!

Impuls cultuur en kunst
Vanuit een besef van verbondenheid tussen generaties hebben we wat het CDA betreft de opdracht om zorg te dragen voor cultuur en het creatief doorgeven wat van waarde is. Cultuur en kunst verdienen waardering en kansen. Zij verrijken samenleving, welvaart en welzijn. We willen daarom veel meer inzet zien als het gaat om de culturele sector. De noodkreet van Bibliotheek, K&O en de Muziekschool over huisvesting klinkt steeds indringender. De verouderde panden kunnen niet meer mee, maar de vraag over de kostbare verduurzaming wordt door het college teruggekaatst… De tijd dringt! Het CDA roept het college op om actief met hen mee te denken en in de gaten te houden of de bezuiniging voor de bibliotheek door alle vertraging nog wel draaglijk is. Kom op korte termijn nu eindelijk eens met duidelijkheid over de huisvesting van het te vormen Cultuurbedrijf!

Trots op onze geschiedenis
In het verlengde hiervan: onze gemeente heeft een geschiedenis waar we trots op kunnen zijn. De Limes, de Vuurbaak, Visserij, schilderkunst in Katwijk, Het Spinozahuis als kraamkamer van de Verlichting: het zijn voorbeelden van cultuurhistorische parels die mede de Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse identiteit bepalen. Wij zien graag dat onze musea kansen krijgen op het gebied van vernieuwing en professionalisering. Laten we hen daarin ondersteunen.

Lage lasten
Het CDA ziet de voorgestelde 5% extra OZB-verhoging vanaf 2024 niet zitten. De lokale lasten zijn in onze gemeente relatief laag en dat willen we zo houden. Zeker in deze tijden van hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Wij ook nog volop in 2024 aan de orde is en zijn bang dat dit juist de mensen gaat raken die deze extra lasten niet kunnen dragen. We rekenen op meer geld vanuit het Rijk om onze taken ook vanaf 2026 naar behoren uit te kunnen voeren. En anders kijken we tegen die tijd eerst scherp naar het takenpakket van onze gemeente en de personeelsformatie.

De lokale lasten zijn in onze gemeente relatief laag en dat willen we zo houden.

Geen OZB-verhoging
De verhoging van de OZB ziet het CDA als allerlaatste mogelijkheid om de begroting sluitend te krijgen en zover zijn we nu niet. Liever behandelen we de erg ambitieuze investeringsagenda afzonderlijk. De hoge kapitaallasten als gevolg van al die plannen zijn namelijk ook een belangrijke oorzaak van de verwachte tekorten vanaf 2026.

Een eigen huis
Thuis, beschermd en geborgen. Het is het thema waar wij ons door hebben laten inspireren. Goed dat het college na jarenlang aandringen van het CDA en met steun van steeds meer partijen nu met een voorstel komt om huisjesmelkers te weren en toeristisch verhuur van gewone woningen te beperken. Een huis is zoveel meer dan een paar stenen. Het staat voor op je eigen benen staan, persoonlijke groei en die volgende stap in je levenswandel maken. Die mogelijkheid wensen we ál onze inwoners toe.

Tot slot
Het CDA hecht veel waarde aan samenspel tussen gemeentebestuur, volksvertegenwoordigers en inwoners. Daar worden besluiten beter van en het zorgt voor draagvlak en harmonie in de samenleving. Laten we de uitdagingen voor onze gemeente samen aanpakken.

Wij wensen eenieder hierbij Gods zegen toe.

Barend Tensen
Fractievoorzitter CDA Katwijk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.