03 augustus 2020

CDA: beter samenwerken tegen leegstand winkelcentra

Beter samenwerken om leegstand aan te pakken. Dat is één van de conclusies uit de beantwoording van de vragen van het CDA over toenemende leegstand.

Gebruik maken van creativiteit
Op de vragen van fractievoorzitter Barend Tensen, die in februari o.a. naar aanleiding van het vertrek van Foto Kruyt werden gesteld, geeft het college aan dat zij veel verwachten van de samenwerking met de winkeliersvereniging. In een stuurgroep, waar naast ambtenaren, ondernemers en retailspecialisten zijn aangehaakt, worden mogelijkheden om leegstand tegen te gaan onderzocht. “Een stap in de goede richting”, volgens Tensen. “De coronacrisis heeft laten zien dat onze ondernemers in tijden van nood creatief kunnen handelen. Laten we daar als gemeente gebruik van maken, ook in de strijd tegen leegstand. We hebben zoveel potentie om een mooie en gevarieerde winkelervaring, aan de kust en in de andere dorpskernen, te bieden. Laten we die benutten.”

We hebben zoveel potentie om een mooie en gevarieerde winkelervaring te bieden, aan de kust en in de andere dorpskernen.

Gemiste kans
Het CDA pleit al een tijdje voor een meer gedurfde aanpak, zoals het anders invullen van de nu lege winkelruimtes, bijvoorbeeld wonen of cultuur, afgestemd op de wensen van burger en consument. Over het herbestemmen van winkelmeters wordt echter nog niet gesproken. Tensen: “Een gemiste kans, kijkend naar trends in de rest van het land. Hier komen we in de discussie over de nieuwe economische agenda graag op terug. Gelukkig wordt er in het kader van ‘De Nieuwe Winkelstraat’ al wel concreet met gevestigde én jonge ondernemers gesproken, die voor wat verlevendiging kunnen zorgen.”

Stop & Go
De leegstand heeft meerdere oorzaken, zoals de verminderde bereikbaarheid door het autovrij maken van het centrum. Daarom pleitte Tensen in de gemeenteraad laatst voor een proef met enkele slim geplaatste ‘Stop & Go’ plekken, waar mensen kort hun auto neer kunnen zetten. Ook voor mensen die slecht ter been zijn kan dit prettig zijn. Wethouder Nagtegaal gaf aan dit mee te nemen in de najaarsevaluatie over de herinrichting van het centrum.

Foto: Emmaplein

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.