22 oktober 2019

CDA: Betere bereikbaarheid Rijnsburg en Valkenburg met openbaar vervoer

Het CDA zet zich al een tijdje in voor betere bereikbaarheid van Valkenburg en Rijnsburg met het openbaar vervoer. Fractievoorzitter Barend Tensen heeft afgelopen donderdag in de raadscommissie ervoor gepleit om dit bij de provincie onder de aandacht te brengen.

Nieuwe aanbesteding busvervoer
Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor een nieuwe aanbesteding van het OV die per 2022 in moet gaan en vervolgens wel 8 tot 10 jaar geldig kan zijn. De gemeente moet echter nĂș al aangeven wat de prioriteiten zijn. De wethouder heeft toegezegd "de bereikbaarheid van de dorpskernen, specifiek Valkenburg en Rijnsburg, alsook een goede spreiding en frequentie" in de reactie van Katwijk richting de provincie op te nemen.

Sneller naar Leiden Centraal
Op het voorstel om de bustarieven iets te verhogen voor mogelijke kwaliteitsverbetering reageerde het CDA, net als de meerderheid, terughoudend. Barend Tensen: "Als we het OV aantrekkelijker willen maken ten opzichte van de auto is dat geen logische stap. Bovendien is niet duidelijk wat die kwaliteitsverbeteringen dan concreet in kunnen houden." Het CDA pleit er daarnaast voor, met het oog op aantrekkelijk, woon- en werkverkeer, dat de reis per openbaar vervoer van of naar het Centraal Station in Leiden inclusief looptijd en wachttijd niet meer dan 30 minuten moet bedragen. Dat is nu niet altijd het geval.

Meedenken?
Het CDA vindt het belangrijk dat de inwoners ook meedenken. Tensen: "Zij zijn het immers die elke dag met hun werktas of rugzak bij de halte staan te wachten op een bus die al dan niet komt. Ik heb al veel feedback gekregen maar om in het complexe proces van een aanbesteding effectief te kunnen handelen hoor ik graag van nog meer Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse busreizigers waar zij tegenaan lopen. Bijvoorbeeld als het gaat om frequentie. Zij kunnen een mailtje sturen naar fractie@cdakatwijk.nl of contact met ons opnemen via Facebook of Instagram."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.