06 maart 2021

CDA: Doorstartstrategie en steun voor MKB’ers

Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn, met tal van familiebedrijven en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, flink geraakt door de coronacrisis. Het CDA maakt werk van een doorstartstrategie.

MKB-herstelfonds
Katwijks kandidaat Tweede Kamerverkiezingen Barend Tensen (plek 55): “Zeker voor lokale en regionale gemeenschappen zoals de onze zijn deze MKB’ers en familiebedrijven onmisbaar. Ze zijn vaak diepgeworteld, hebben een belangrijke sociale functie en geven de gemeente kleur.” 

Te denken valt aan vrijstellingen, een MKB-herstelfonds, innovatieprikkels en verliescompensatie.

Grote ondernemingen hebben vaak flinke financiële reserves en ruimere mogelijkheden om de klap op te vangen. Maar juist veel winkeliers, restauranthouders, kappers en andere MKB’ers zien hun droom in duigen vallen, zo valt te lezen in de 'New Deal' die CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra afgelopen weekend lanceerde. Daarom verdienen zij als eerste onze steun. Als samenleving moeten we hen ook de komende jaren extra zuurstof bieden om op adem te kunnen komen en een nieuwe toekomst voor hun zaak zeker te stellen. Daarom maakt het CDA werk van een doorstartstrategie. Te denken valt aan vrijstellingen, een MKB-herstelfonds, innovatieprikkels en verliescompensatie.

Toekomstige generaties
Herstel vraagt ook om een hernieuwd toekomstperspectief, in het bijzonder voor jongeren. Als woordvoerder wonen in de gemeenteraad brengt Tensen als lijstduwer ook dat thema graag onder de aandacht. Tensen: “Er zal in Katwijk en de hele regio Zuid-Holland Noord betaalbaar en innovatief gebouwd moeten worden zodat zij hier kunnen blijven wonen. Jongeren- en seniorenhuisvesting verdienen hogere prioriteit in nationale woningbouwplannen. Het betekent ook: kans op een vaste baan en een fatsoenlijk inkomen door goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Jongeren die door de crisis achterstand hebben opgelopen verdienen een steuntje in de rug.”

Het CDA roept op om juist nu weer groots te denken, kansen te benutten en te investeren in de nieuwe verdienmodellen van de toekomst. Investeren om onze welvaart ook voor toekomstige generaties zeker te stellen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.