26 februari 2019

CDA: Inzetten op nóg beter zorgpersoneel in Katwijk

De komende jaren dreigt een oplopend personeelstekort in de zorg. Het CDA wil daarom de provincie inschakelen om meer aandacht te besteden aan onderwijsvormen in de zorg die theorie nog meer met praktijk verbinden.

Praktijk-leertrajecten
"Ouderen en kwetsbare mensen moeten aankunnen op de zekerheid van zorg", stelt Moniek van Sandick, CDA kandidaat voor de provinciale staten op plek 4. "Die zekerheid dreigt echter in gevaar te komen door de oplopende personeelstekorten." Op dit moment kiezen nog te weinig jongeren en zij-instromers voor een beroep in de zorgsector. Daar wordt aan gewerkt met informatiecampagnes, maar het kan volgens het CDA concreter. Een mooi voorbeeld is het nieuwe leer-werktraject 'Radicale vernieuwing Waarde-vol onderwijs' van DSV|Verzorgd Leven en de Zuid Hollandse zorgorganisaties Topaz en Activite. In samenwerking met de LOI Hogeschool en MBO Rijnland bieden zij sinds kort een radicaal andere invulling van zorg- en welzijnsonderwijs aan. Moniek van Sandick nam dan ook graag een kijkje bij DSV. Samen met CDA raadsleden Barend Tensen, Jacco van Duijn en Dick Oudwater en wethouder arbeidsmarkt en aansluiting onderwijs Adger van Helden liet zij zich door directeur/bestuurder Gerard Herbrink afgelopen vrijdag uitgebreid bijpraten over dit unieke project.

Ouderen en kwetsbare mensen moeten aankunnen op de zekerheid van zorg

Handen aan het bed
De ouderenzorg is aan het veranderen. Mensen wonen langer thuis en hebben meer en andere zorg nodig. Ook de toenemende vraag naar zorg op maat maakt dat er wat anders gevraagd wordt van zorgmedewerkers. Herbrink: "In het verleden waren verzorgenden en verpleegkundigen vaak perfect theoretisch geschoold, maar was de opleiding niet voldoende gericht op de zorg aan ouderen. Het theoretische deel van de opleiding ondersteunde het werken in de praktijk onvoldoende. Het nieuwe leer-werktraject ondervangt dat. De studenten leren niet alleen alles over verpleegkunde, pathologie en ICT zorg, maar ook over waarden en normen, gastvrijheid en welzijn." Bij DSV startte de eerste enthousiaste groep (mbo) studenten in het najaar van 2018. Begin 2019 is de tweede groep gestart. Van Sandick: "Het comfort gericht denken van DSV voor ouderen bij de woning, de omgeving, het personeel en ook de opleiding is innovatief en heel hard nodig. Als kandidaat Statenlid zou ik met deze nuchtere 21e eeuw-aanpak graag aan de slag gaan."

Het comfort gericht denken van DSV voor ouderen bij de woning, de omgeving, het personeel en ook de opleiding is innovatief en heel hard nodig. Als kandidaat Statenlid zou ik met deze nuchtere 21e eeuw-aanpak graag aan de slag gaan.

Rol van de provincie
Op dit moment is de provincie nog te veel gericht op het hogere onderwijs. Het is tijd om de 'oude ambachten' weer wat meer te omarmen. De tijd vraagt er in ieder geval om. De afwisseling van werken en leren betekent ook dat de zorgmedewerkers met meer ervaring de werkvloer opkomen. En tussentijds ook gecoacht kunnen worden door ervaren collega's. Dat is van groot belang voor menswaardige zorg voor onze ouderen. Maar ook voor de veiligheid op de werkvloer. Samen met de provincie wil het CDA daarom inzetten op nóg beter zorgpersoneel."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.