20 januari 2018

Actiebijeenkomst: RED DE VISSERS

Wie: Kottervissers, reders, ondernemers in de vis, Tweede-Kamerleden Pieter Omtzigt en Jaco Geurts, wethouder Karsten Klein, Scheveningse CDA-kandidaat Cees Pluimgraaff, Adger van Helden CDA Katwijk
Wat: Actiebijeenkomst #reddevissers
Waar: Mijnzaal Scheveningse Visafslag, Visafslagweg 1, 2583 DM Den Haag
Wanneer: Donderdag 25 januari van 08.00 uur - 09.30 uur

Afgelopen week stemde het Europees Parlement in met een verbod op pulsvisserij. Het CDA - lokaal, landelijk, Europa - wil dit verbod zo snel mogelijk van tafel vegen. CDA Den Haag (Cees Pluimgraaff) organiseert samen met CDA Katwijk (Adger van Helden) een bijeenkomst in de mijnzaal van de Scheveningse Visafslag. Sprekers: Jaco Geurts, visserij-woordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer, en CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, Brexit-rapporteur van de Tweede Kamer en Karsten Klein lijsttrekker CDA Den Haag.

Het verbod op pulsvisserij kwam eerder deze week hard aan in de visserij. Er is de afgelopen jaren voor miljoenen geïnvesteerd in vernieuwing van de vismethode. Door deze nieuwe manier van vissen is er veel minder schade aan de zeebodem, minder loze bijvangst en is er minder dieselolie voor de schepen nodig. Nederland loopt met deze vernieuwing voorop. De Nederlandse vissers zijn door Europa aangemoedigd het voortouw te nemen. CDA-lijsttrekker Karsten Klein: ,,Vissers uit onder meer Frankrijk hebben het nagelaten om te investeren in hun schepen. Onze vissers innoveerden wel. Zij hebben hun nek uitgestoken en worden nu door de achterblijvers afgestraft. De wereld op z'n kop, daar verzetten we ons tegen."

Adger van Helden, lijsttrekker van het CDA in Katwijk:
"De visserij is voor dorpen als Katwijk en Scheveningen nog steeds een zeer belangrijke economische pijler. Dit verbod raakt ons in de kern."

Het CDA wil dat minister Carola Schouten maximale druk op Europa zet. De Raad van Ministers in Europa kan het besluit van het Europees Parlement ongedaan maken. Mocht dit niet lukken dan moet Europa een schaderegeling instellen. De vissers hebben immers op basis van Europese proefwetgeving geïnvesteerd in hun vangstmethoden en mochten ervan uitgaan dat Europa op basis van goed onderzoek deze innovatie zou stimuleren. Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid voor ontmoeting, discussie, het stellen van vragen, óók over de ontwikkelingen rond de Brexit.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.