15 december 2020

CDA roept op om kerkklokken te luiden met oud en nieuw!

Normaal gaat iedereen om twaalf uur ’s nachts naar buiten en barst het feest los. Dit jaar niet. Het kan niet zo zijn dat het nieuwe jaar in alle stilte begint, dacht het CDA.

Wat wél kan
Fractievoorzitter Barend Tensen eindigde zijn Algemene Beschouwingen (begrotingsdebat) daarom met de oproep om op slag van Nieuwjaar, om 0.00 uur, de kerklokken te luiden. “We houden er niet van om te zeggen wat er allemaal niet kan, laten we vooral kijken wat wèl kan. Het kost niets en het effect is niet in waarde uit te drukken. Hoe mooi zou het zijn als we dan allemaal eventjes de straat opgaan, om samen op veilige afstand te toasten op een goed jaar?” Het CDA ontving al meerdere enthousiaste reacties van vertegenwoordigers van de kerk, maar ook van andere afdelingen in de regio.

Nieuw begin
Van oudsher dient het luiden van de kerkklok om de omwonende bevolking ergens op te attenderen. Het aanbreken van een nieuw jaar is toch iets waar mensen naar uitkijken en het liefst samen vieren. Kerkklokken worden ook gezien als teken van hoop. Een mooi begin van het nieuwe jaar. Inmiddels zijn de meeste kerkbesturen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg aangeschreven. Tensen: "We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk kerken meedoen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.