17 november 2022

CDA: Tegen lastenverzwaring, vóór maatschappelijk herstel!

Het CDA heeft, met succes, een aantal voorstellen gedaan bij de begrotingsbehandeling met als doel te investeren in maatschappelijk herstel. Op het samenspel met het college kijkt de partij terug met gemengde gevoelens.

Inzet op drugsproblematiek
Drugsverslaving is een structureel probleem in Katwijk, dat werd pas weer eens bevestigd door maatschappelijke partners zoals Kocon en ook door de Politie Katwijk Zuid Holland. Hoe goed is het dan dat er brede bereidheid is bij partners en inwoners om zich extra in te zetten voor de aanpak van drugsproblematiek? Op voorspraak van zorgwoordvoerder Jacco van Duijn diende het CDA een voorstel in voor een plan van aanpak voor drugsproblematiek met bijbehorend geld. Dit voorstel kon rekenen op een meerderheid in de raad. Met steun van andere partijen heeft het CDA ook voor elkaar gekregen dat er extra budget komt voor drugspreventie en laagdrempelige hulp voor zorgmijders via het maaltijdenproject van Stichting De Brug. 

Er komt extra budget voor laagdrempelige hulp voor zorgmijders via het maaltijdenproject van Stichting De Brug. 

OZB
Het voorstel van de verenigde oppositiepartijen om de onroerendezaakbelasting (OZB) niet te verhogen werd door de collegepartijen echter geblokkeerd. Fractievoorzitter Barend Tensen: “Mensen zeggen ons: denk aan de middengroep, de mensen met een klein pensioentje en AOW die buiten alle regelingen en toeslagen vallen. Juist voor die mensen maakt het CDA een andere keuze dan het college van SGP, CU en Durf. Pijnlijk dat mensen die de extra lasten niet kunnen dragen vanaf 2024 nu meer moeten betalen. Te gemakkelijk wordt er aan de ‘OZB-knop’ gedraaid terwijl we er financieel gezond voorstaan.” Het voorstel van het CDA voor een betere voorbereiding van keuzes over de investeringsagenda en budgetrecht van de gemeenteraad haalde het overigens wel.

Gemengde gevoelens
Het CDA kijkt verder met gemengde gevoelens terug op de begrotingsvergadering. Het samenspel tussen college en gemeenteraad verliep stroef en dat is slecht voor de lokale democratie. Vrijwel alle voorstellen om de begroting wezenlijk te wijzigen werden door burgemeester en wethouders ontraden. Tensen: “Dit terwijl er juist veel uitdagingen voor onze gemeente liggen en die zouden we juist samen moeten aanpakken. Dan worden besluiten beter en zorg je voor draagvlak en harmonie in de samenleving. Dat willen wij graag voor de inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Het CDA hecht er veel waarde aan dat dit verbetert.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.