08 maart 2022

CDA: Paal en perk stellen aan drugsgebruik

Het CDA ontvangt zorgwekkende signalen over een toename van het drugsgebruik. De CDA’ers Dick Oudwater en Jacco van Duijn maken zich zorgen over het normaliseren van het gebruik. Politie, boa’s en jongerenwerkers geven aan dat het drugsgebruik lijkt toe te nemen. Juist ook door jongeren tijdens en door de lockdowns. Dit blijkt ook uit de laatste cijfers. Het percentage volwassenen dat harddrugs gebruikt, is gestegen van 3,4% naar 4,2%. Politiechef Koot maakte onlangs duidelijk dat bekend is dat er via Telegram drugs worden verhandeld. Koot ziet een verharding in de drugswereld; vuurwapens worden gebruikt om concurrenten op afstand te houden.

Het CDA is zeer bezorgd over deze ontwikkelingen en pleit voor een steviger aanpak.

Drugs zeer schadelijk
“Dat drugsgebruik zeer schadelijk voor de gezondheid is, is algemeen bekend. En toch vallen vooral jongeren voor de verleiding,” constateert Dick Oudwater. “Daarbij mogen we onze ogen niet sluiten voor de wereld die schuilgaat achter het gebruik van een pilletje of lijntje. Aan drugs ligt een gruwelijke onderwereld ten grondslag met geweld en intimidatie.”

Onderzoek naar drugs in rioolwater
Om meer grip te krijgen op de situatie is het belangrijk inzichtelijk te maken hoeveel en wat voor drugs er in onze gemeente gebruikt worden. Dat helpt ook bij een gerichte aanpak van drugscriminaliteit. Daarom pleit het CDA voor periodieke controles van het rioolwater in de gemeente Katwijk. Jacco van Duijn: "Daarnaast wil het CDA met partners zoals Platform Kocon de preventie aanpak verder versterken." 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.