26 april 2018

Gemeenteraad bezoekt Voedselbank

CDA-raadsleden Dick Oudwater, Kimberley van der Nagel en Jacco van Duijn gingen deze week mee op werkbezoek bij de Voedselbank in Rijnsburg. Voorzitter Aafke van Rhijn vertelde hoe de 80 bevlogen vrijwilligers elke week 500 monden vullen. Voedselbank Katwijk heeft in de afgelopen jaren een groot netwerk opgebouwd met supermarkten, bakkers en groenteboeren die allemaal hun steentje bijdrage om wekelijks de kratten te vullen.

Samenwerking
Naast de voedseluitgifte levert de voedselbank ook andere diensten, zoals de samenwerking met kappers uit de gemeente die 1x per 6 weken kosteloos de mensen knippen. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met de formulierenbrigade, die mensen helpt het inkomen weer op orde te krijgen en voorzieningen aan te vragen. De voedselbank doet dit allemaal met als doel om de hulpbehoevende mensen zo snel mogelijk weer zelfstandig te maken.

Niet genoeg te eten
Huishoudens die minder kunnen besteden dan € 130,- + €85,- per persoon in het huishouden hebben recht op een voedselpakket. Ieder half jaar wordt het huishoudelijk inkomen getoetst, waaruit moet blijken of het gezin nog recht heeft op een voedselpakket. Dit is een strenge procedure, zodat mensen worden geprikkeld om het financiële plaatje weer op orde te krijgen. Maar het kan ook afschrikken om aanspraak te doen op de voedselbank. Zo komt het in deze tijd nog steeds voor dat 1 op de 8 kinderen hongerig in de klas zit, omdat de ouder(s) in financiële nood geen beroep doen op de voedselbank. Vaak is de reden dat het schaamte oplevert en de trots te groot is. Wij moeten als samenleving alert zijn op mensen die door armoede niet (goed) genoeg eten. Want als het soms moeilijk is, zorgt de voedselbank ervoor dat niemand honger hoeft te lijden.

Het CDA heeft veel waardering voor het goede werk van de vrijwilligers van de Voedselbank om mensen met (grote) financiële problemen hulp te bieden. Meer informatie: https://www.voedselbankkatwijk.nl/cms/ 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.