03 juni 2020

Geslaagde meeting Katwijkse ondernemers met staatssecretaris Mona Keijzer

Afgelopen donderdag 28 mei gingen Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse ondernemers, van siertelers tot horecaondernemers, strandtenthouders en kunstenaars, digitaal in gesprek met CDA staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. Centraal stond de coronacrisis: hoe nu verder? Ook CDA Kamerleden Hilde Palland (familiebedrijven) en Mustafa Amhaouch (MKB) ‘schoven’ aan om de vele vragen te beantwoorden.

Weer aan de bak
Het geanimeerde gesprek stond onder leiding van CDA Katwijk fractievoorzitter Barend Tensen. Peter Jongejan (voorzitter Katwijkse Ondernemersvereniging) gaf een inleiding over het Katwijkse ondernemersklimaat: “Handen uit de mouwen, niet klagen maar dragen.” Hilariteit was er om de vergelijking met het Volendam van staatssecretaris Keijzer. “Niet lullen, maar pellen.” Gaat het dan over garnalen of bloembollen… ? De staatssecretaris lichtte vervolgens het kabinetsbeleid en de steunpakketten uitgebreid toe. “Het beste wat een ondernemer kan overkomen, is dat hij weer aan de bak kan. Aan het werk. Dat het werk weer komt, de orders. Dat is waar het kabinet voor gaat.”

"Het beste dat een ondernemer kan overkomen, is dat hij weer aan de bak kan."

Steunpakketten
Veel ondernemers vroegen naar de werking van de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) en de toepassing op hun bedrijf. Kamerlid Hilde Palland vertelde over haar initiatief om die regeling voor ondernemers met een seizoenspiek (zoals strandtenthouders) te verruimen. Zij missen door hun korte seizoen immers flink wat omzet. Eerder vroeg het CDA Katwijk ook al aan het college of de af- en opbouw van de strandpaviljoens in de wintermaanden overgeslagen kon worden om kosten te besparen. Ook de sierteelt heeft het moeilijk. Ter plekke werden er door Kamerlid Mustafa Amhaouch met de aanwezige siertelers vervolgafspraken gemaakt om nog eens door te praten.

Fractievoorzitter Barend Tensen: “Ontzettend mooi om te zien hoe ‘politiek Den Haag’ een luisterend oor biedt aan onze ondernemers. Ook voor ons als gemeenteraadsleden was het zeer nuttig om te horen waar zij tegenaan lopen. Op donderdag 4 juni gaan we namelijk met het college in gesprek over de coronamaatregelen en de gevolgen voor economie en toerisme. Dit is dan een perfecte voorbereiding.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.