29 juni 2018

Lisette van der Maden (CDA): blij met behoud zebrapad Schelphoek

"Goed nieuws voor de kinderen in Valkenburg", was het opgeluchte commentaar van CDA-raadslid Lisette van der Maden. Het amendement dat zij afgelopen donderdag indiende om het zebrapad aan de Katwijkerweg ter hoogte van de Schelphoek te behouden, kreeg grote steun in de gemeenteraad en dat betekende dat de voetgangersoversteekplaats alsnog werd opgenomen in het ontwerp.

Herinrichting Hoofdstraat en Katwijkerweg
Het CDA gaf van harte steun aan het nieuwe ontwerp waarmee de hele Katwijkerweg en de Hoofdstraat straks een 30 km zone wordt. "Dit komt de veiligheid ten goede", meende Lisette van der Maden, "en daar zijn wij uiteraard blij mee. Verder is er goed geluisterd naar de opmerkingen en reacties van bewoners en betrokkenen en dat heeft het ontwerp alleen maar beter gemaakt." Het CDA-raadslid benadrukte nog eens dat alleen het aanpassen van de weg door de gemeente niet voldoende is. Iedereen heeft verantwoordelijkheid als het gaat om de veiligheid in het verkeer. De gebruikers van de weg moeten die verantwoordelijkheid dan ook nemen. "Let op je omgeving en rij met je hart", was dan ook haar oproep.

"Let op je omgeving en rij met je hart"

Zebrapad Schelphoek
Het enige onderwerp van discussie was het verdwijnen van het zebrapad ter hoogte van de Schelphoek. Veel omwonenden hebben er de afgelopen weken op aangedrongen om dit zebrapad in het ontwerp te handhaven. Van der Maden: "Ook het CDA is ervan overtuigd dat dat een goede zaak is. Zebrapaden worden geplaatst bij hotspots en alleen al het grote aantal reacties maakt duidelijk hoe belangrijk dit zebrapad wordt gevonden. Schelphoek en omgeving is zeer kinderrijk. Veel van deze kinderen steken hier meerdere keren per dag over: op weg naar de basisschool, de opvang, de speeltuin en de sporthal. Daarvoor moeten ze, ter hoogte van het Middenjoght, de Katwijkerweg oversteken. Ook in een 30 km zone stoppen auto's niet zomaar en een zebrapad schept dan gewoon duidelijkheid."

Het CDA diende daarop, samen met negen andere partijen, een amendement in dat door de gemeenteraad werd aangenomen. Wethouder Klaas-Jan van der Bent beloofde vervolgens de voetgangersoversteekplaats bij de Schelphoek alsnog te behouden en op te laten nemen in het ontwerp.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.