25 april 2014

Mountainbike parcours op vliegkamp Valkenburg

Katwijk krijgt een eigen ATB-baan op het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg. Initiatiefnemer van het mountainbike parcours is de wielerclub van IJsclub Voorwaarts Katwijk. Samen met de gemeente en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), eigenaar van het terrein, zijn de mogelijkheden onderzocht.

"Als sportieve gemeente vinden wij een openbaar toegankelijk drie kilometer lang mountainbike parcours een echte aanwinst voor Katwijk. De baan wordt een mooie sportieve uitdaging voor iedereen", aldus wethouder sport Willem van Duijn.


Mountainbiken is uitgegroeid tot een populaire en aantrekkelijke sport. Iedereen kan fietsen. Je kunt de sport in je eentje beoefenen of in groepsverband. De toekomstige ATB-baan loopt over het zuidelijke deel waar vroeger de vliegtuigen stonden warm te draaien. Er komt een zogenaamd skill park met uitdagende elementen. Iedereen mag er gebruik van maken. Je hoeft dus geen lid te zijn van de wielerclub. Rob Onderwater, bestuursvoorzitter van de wielerclub: "Als club dromen we van een groot parcours van ongeveer 15 kilometer dat moet beginnen bij de Zuidduinen en vervolgens via de Zanderij naar het voormalige vliegveld gaat loopt". Met de komst van een ATB-baan sluit Katwijk aan in de rij van andere kustplaatsen als Noordwijk, Zandvoort en Schoorl. Verwacht wordt dat de Katwijkse baan ook populair wordt onder recreanten uit de regio.

Toegang

De baan is toegankelijk voor iedereen en bereikbaar via de ingang van het vliegveld aan de 1e Mientlaan.

Onderhoud en verdere afspraken
Samen met de leden van de wielerclub zal een gespecialiseerde parcoursbouwer de baan gaan aanleggen. Het college heeft besloten hiervoor 60.000 euro beschikbaar te stellen. Het streven is om nog dit jaar klaar te zijn. De vereniging gaat zorgen voor het onderhoud, inclusief eventuele kosten. Hierover worden nog verdere afspraken gemaakt met de gemeente en het RVOB.

Tijdelijke voorzieningen op Locatie Valkenburg
De omgeving verandert. De transformatie van voormalig Marinevliegkamp Valkenburg naar een aantrekkelijk nieuw woon-, werk- en recreatiegebied is al begonnen. Dit gebeurt door het gebied en de bestaande bebouwing tijdelijk te gebruiken. Goede voorbeelden zijn er al: de Theaterhangaar met de musical Soldaat van Oranje en evenementenlocatie Hangaar. De ATB baan is een mooie aanvulling. De komende jaren zal tijdelijk gebruik van het terrein toenemen, gelijktijdig met de ontwikkeling van de nieuwe woonlocatie.

Meer informative via www.locatievalkenburg.nl en @locvalkenburg en Facebook

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.