12 maart 2023

Regiogemeenten, kom afspraken over betaalbaar bouwen na!

Aanstaande donderdag besluit de gemeenteraad over de regionale woonagenda. Met alle 13 regiogemeenten in Holland Rijnland worden afspraken gemaakt over het woonbeleid voor de komende jaren. Het CDA wil de woonplannen op drie punten flink aanscherpen.

Afspraak is afspraak
Het voornemen is om meer sociale en betaalbare woningen te realiseren in de regio, in totaal 65%. De afgelopen jaren hebben we echter gezien dat lang niet alle (buur)gemeenten zich aan dit soort afspraken houden. Woordvoerder Barend Tensen: “Een ketting is zo sterk is als de zwakste schakel. De woningnood gaat over gemeentegrenzen heen, daarom is het superbelangrijk dat iedereen meedoet.” Het CDA dringt er daarom op aan dat alle regiogemeenten deze afspraken in hun beleidsdocumenten opnemen en elkaar erop aanspreken wanneer ze niet worden nagekomen.

Tensen: "Dit is een onhoudbare situatie"

Aandacht voor starters
In de woonagenda is er veel aandacht voor spoedzoekers. Dan gaat het meestal over woningzoekenden die door uitzonderlijke situaties per direct op zoek zijn naar onderdak. Het CDA vindt dat er ook met starters – inwoners die voor het eerst een huis kopen of huren – meer rekening gehouden moet worden. Tensen: “Huurprijzen in de particuliere sector rijzen de pan uit, doorstroming neemt af en de wachtlijsten nemen toe. Dit is een onhoudbare situatie.”

Flexibele woonvormen
Sneller realiseren van tijdelijke woningen, bijvoorbeeld op grond waar de komende jaren toch nog niet gebouwd gaat worden, ziet het CDA als een creatieve manier om de druk op de woningmarkt te verlichten. Tegelijkertijd zien we dat een prachtig project als de Kleine Duinvallei in Katwijk aan den Rijn, waar 83 woonstudio’s zouden komen, na een sterk begin toch weer hapert. Omdat de tijdelijkheid voor ontwikkelaars een financieel probleem vormt stelt het CDA voor om in regioverband samen te werken om opvolglocaties, bijvoorbeeld in een buurgemeente, te vinden: een zogenaamde regiocarrousel.

*Inmiddels is bekend dat de amendementen over starters en tijdelijke woningen zijn aangenomen. Het amendement over het nakomen van regioafspraken helaas niet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.