28 januari 2023

Sneller eigen regie na schuldhulpverlening

Mensen die uit de schuldhulpverlening komen moeten zo snel mogelijk weer regie over hun leven krijgen. CDA raadslid Dick Oudwater pleit er daarom voor om de schuldenregistratie na aflossing te verkorten.

Kortere BKR-registratie
Op dit moment is het zo dat de registratie bij Bureau Kredietregistratie (BKR) na einddatum nog vijf jaar blijft staan. In plaats van met een schone lei te beginnen ondervinden mensen dus nog lang negatieve gevolgen. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4) besloten dat zij daar met ingang van dit jaar een einde aan maken. Gemeenten hebben de bevoegdheid inwoners uit de registers van het BKR te verwijderen. De G4 doen dat voor mensen die uit de schuldhulpverlening komen voortaan na 6 maanden, in plaats van 5 jaar. 

Mensen moeten zo snel mogelijk weer regie over hun leven krijgen.

Een goede zaak, volgens Oudwater: "Inwoners moeten na een intensief traject van schuldhulpverlening weer verder met hun leven. Het is dan pijnlijk dat je door een jarenlange registratie bij het BKR geen toegang kan krijgen tot krediet zoals een lening voor een telefoon, een hypotheek voor de aankoop en/of huur van een woning".

Samenwerken
Oudwater vindt dat de gemeente Katwijk dit voorbeeld van de G4 moet volgen. Ook roept hij het gemeentebestuur op om hierin samen op te trekken met de waardevolle schuldhulpverleningspartners die onze gemeente rijk is, zoals Grip op de Knip

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.