16 december 2021

Voorrang voor eigen inwoners bij nieuwbouw

In de landelijk politiek wordt momenteel gesproken over een plan waarin bij nieuwbouwprojecten voorrang gegeven mag worden aan bewoners uit eigen stad of dorp. Veel Katwijkse, Rijnsburgse of Valkenburgse starters zouden zich heel graag (weer) in onze gemeente willen vestigen, maar vissen helaas vaak achter het net. Reden voor fractievoorzitter Barend Tensen om in de pen te klimmen en raadsvragen te stellen.

Valkenhorst
Volgens het plan zou de voorrang gelden voor ongeveer één derde van de sociale nieuwbouwwoningen tot de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (355.000,-). Mogelijk ook voor mensen die hier nog niet wonen, maar wel een economische binding hebben, bijvoorbeeld door werk. Mensen met een minder dikke portemonnee zouden hiervan kunnen garanderen. Tensen: “Een interessant voorstel en het onderzoeken waard. Zeker met het oog op de ontwikkeling van Valkenhorst, de nieuwe dorpskern waar 5600 woningen komen, waar ook kansen liggen voor onze eigen inwoners om zich binnen hun geliefde gemeente te vestigen.”

Een interessant voorstel. Zeker met het oog op de ontwikkeling van Valkenhorst.

Dynamiek
Het plan ligt nu landelijk voor ter raadpleging. Tensen: “Voor het sociaal en economisch aantrekkelijk houden van de gemeente is het ontzettend belangrijk dat juist jongeren en starters de kans hebben om zich hier te kunnen vestigen. Op dit moment gaat er door de woningnood veel talent voor onze gemeente verloren, omdat velen zich na hun opleiding ergens anders moeten vestigen. Dat doet iets met de dynamiek van onze dorpen en dat is ontzettend zonde.”

Volgens de plannen zou de gemeente voor een deel eigenaar van de grond en de stenen zijn waardoor de starter in totaal minder hoeft te betalen/lenen voor een koopwoning. Tensen vraagt het college of zij kans ziet om dit in samenwerking met corporaties en verenigingen in Katwijk toe te passen.

Andere gemeenten
Veel andere gemeenten in het land reageren positief op het plan. De gemeente Zaanstad, Ede, Vijfheerenlanden, Utrechtse Heuvelrug, Bergen in Noord-Holland en Oldebroek hebben zelfs al aangegeven de voorrangsregel te willen toepassen. Het CDA is erg benieuwd of het Katwijkse gemeentebestuur ook kansen ziet. De woningcrisis dwingt in ieder geval tot maatregelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.