20 februari 2020

Werkbezoek bij de Voorraadkast

Gevallen van (acute) armoede komen helaas voor in onze gemeente. Voor hen die tussen wal en schip vallen is er gelukkig de voorraadkast., bevlogen geleid door Co Viele en haar man Ton vanuit hun flat aan de Tortellaan. Het laatste half jaar lijkt het echter alleen maar erger te worden en dat zet extra druk op De Voorraadkast. Reden voor fractievoorzitter Barend Tensen, raadslid Dick Oudwater en CDA-bestuurslid Renate van Leeuwen om haar op te zoeken.

“Deze week alleen al zijn er 43 mensen langsgekomen", vertelt Co. "In sommige gevallen komen ze zelfs met bankafschriften en rekeningen aan. Dat hoeft bij ons niet, maar het geeft aan hoe moeilijk het voor velen is om zich door al het papierwerk te worstelen. Ik ben blij als ik ze een boodschappentas mee kan geven tegen de hongernood en stuur ze door naar de gemeente of Grip op de Knip.” 

Ik ben blij als ik ze een boodschappentas mee kan geven.

Co en Ton runnen De Voorraadkast zonder subsidie en zijn afhankelijk van donaties en hun tomeloze inzet. Co: “Ik doe het graag en het geeft mij veel voldoening, maar het zou prettig zijn als armoedebestrijding hoger op de gemeentelijke agenda komt. Bovendien zou schuldhulpverlening van gesubsidieerde instanties administratief gemakkelijk moeten worden. Daar zouden velen mee geholpen zijn.”

Om op een positieve noot te eindigen, Co is bijzonder in haar nopjes met het ‘tikkie-systeem’. “Als ze dat nou jaren eerder hadden uitgevonden… Mensen maken regelmatig iets over, al is het maar een paar euro, en daar kan ik weer boodschappen van doen.” Ook een bijdrage leveren via een tikkie? Neem contact met haar op via: https://www.facebook.com/groups/devoorraadkast/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.