18 augustus 2020

Werkbezoek CDA aan Katwijkse Reddingsbrigade

Het zijn drukke weken voor de vrijwilligers van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB). Reden voor het CDA om langs te gaan op locatie Zuidpost.

Gedreven vrijwilligers
Fractievoorzitter Barend Tensen en raadsleden Bas Drinkwaard en Jonathan de Mooij werden uitvoerig bijgepraat door voorzitter Michael van der Plas en penningmeester Rogier Hoek, beiden ook actief in de strandbewaking. Sinds er geen permanente strandpolitie meer is komt er veel op het bordje van de KRB. De reddingsbrigade draait op gedreven vrijwilligers en elk jaar komen er weer nieuwe jongeren bij die zorgvuldig opgeleid worden. Van der Plas: “Aan aanwas geen gebrek. Ze krijgen hier waarden als teamwork en verantwoordelijkheid mee en hebben het erg naar hun zin. De omgeving – het strand – is natuurlijk ook erg aantrekkelijk. We maken lange dagen maar doen het uit passie.”

Beter veiligheidssysteem
De zee wordt deze zomer meer dan normaal geteisterd door stevige muistromen. Lang niet alle strandgangers, waaronder toeristen, volgen het veiligheidsadvies op waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Het CDA heeft het college daarom gevraagd om in samenwerking met de KRB, de Veiligheidsregio, KNRM en andere kustgemeenten te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld qua zichtbaarheid. Het is goed mogelijk dat niet iedereen de rode en de gele vlaggen goed ziet. Tensen: “Al gaat het in eerste instantie natuurlijk om eigen verantwoordelijkheid. Het gaat ook om fatsoen en respect voor de reddingswerkers en handhavers. Zij zetten zich in voor onze veiligheid. Dan is het onacceptabel dat zij een grote mond krijgen wanneer zij mensen op de veiligheidsregels wijzen.”

Het gaat ook om fatsoen en respect voor de reddingswerkers en handhavers.

YouTube filmpjes en strandinfo app
De KRB zet zich alvast in om iedereen goed in te lichten. Zij hebben inmiddels grotere vlaggen naar de paviljoens gebracht en doen veel aan informatievoorziening op digitaal gebied. Zo maakten zij speciale filmpjes met instructies die te zien zijn op het YouTube kanaal ‘Lifeguard Katwijk’. Ook is er inmiddels een app om op de hoogte te blijven van het weer, de waarschuwingsvlaggen en de situatie op het Katwijkse strand, te downloaden via veiliginzee.nl/app. De KRB geeft ook voorlichting op basisscholen, al maken die er nog niet allemaal gebruik van. Daar valt wat het CDA betreft nog veel te winnen. Juist in een kustgemeente als Katwijk is het belangrijk om op jonge leeftijd al te leren over muistromen, vlaggen, borden en veiligheid. Jong geleerd is oud gedaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.