Irene van der Plas

Katwijk Noord

Irene van der Plas is raadslid en fractiesecretaris. 

Me voorstellen doe ik zelf altijd liever door een hand te geven, maar op papier doen woorden het nu eenmaal beter. Ik ben in 1961 geboren in Leiden en bracht vervolgens een gelukkige jeugd door in Leiderdorp. Heb het VWO + gedaan (Visser 't Hooft Lyceum in Leiden) en een HBO-opleiding: de Bibliotheek- en Documentatie Academie in Den Haag. Op mijn tweeëntwintigste ben ik naar Katwijk verhuisd, nadat ik daar een baan kreeg aangeboden én een plekje op de bank naast een telg uit een echte Katwijkse familie. Getrouwd en trotse moeder van een dochter (21) en een zoon (17).

In mijn werkzame leven ben ik met veel plezier Hoofd frontoffice en pr-medewerker bij Bibliotheek Katwijk. Mijn vrije tijd breng ik vooral graag buiten door: met wandelen in de natuur, fotograferen, een beetje rommelen in de tuin en lezen in het zonnetje. Met een vader als journalist, een echtgenoot met hetzelfde beroep en een dochter als columnist ligt het in de lijn der verwachting dat ik het ook leuk vind om zo nu en dan een stukje te schrijven. Dat doe ik sinds 2010 op mijn eigen weblog (http://prretje.wordpress.com/).

Waarom politiek?
Na ruim dertig jaar in Katwijk wonen en werken, ben ik me steeds meer betrokken gaan voelen bij ons mooie dorp. Het idee om me actief in te zetten voor een sterke en leefbare lokale samenleving kwam tegelijk met de vraag van het CDA Katwijk om eens van gedachten te wisselen en dat klikte direct. Ik ben nieuwsgierig van aard en altijd bereid de handen uit de mouwen te steken. Negativisme of cynisme is wat mij betreft geen optie want iedereen is wel in bepaalde onderwerpen geïnteresseerd als zijn/haar werk of directe levensomstandigheden afhangen van politieke beslissingen.

Bij het CDA voel ik me thuis omdat deze partij staat voor mensen zoals u en ik, die hard werken voor hun brood, omzien naar elkaar en zich verantwoordelijk voelen bij hun omgeving en de toekomst van hun kinderen. Ik geloof in de kracht van mensen en hun verenigingen. De inwoners van Katwijk zijn inventief, kunnen veel en zijn ook tot veel bereid. Daar is ruimte en vertrouwen van de overheid voor nodig. Of het nu om de zorg gaat of om de economie, als mensen zelf verantwoordelijkheid nemen of initiatieven ontwikkelen, dan komt dat de kwaliteit van de samenleving alleen maar ten goede.

Daarom wil ik me sterk maken voor een andere lokale organisatie: minder bureaucratie, minder registraties, geen onzinnige verantwoording en geen verkokering. En meer gebaseerd op meespraak in plaats van inspraak. Dat is pas écht investeren in de samenleving.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.