Winkelcentra

Onze winkelcentra hebben een enorm potentieel, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet voldoende wordt benut.

  • Rijnsburg verdient winkelcentra die up to date zijn. Naast een opknap­beurt van het Hoftuinplein wordt, ook met het oog op de nieuwbouw Hof van Rijnsburg, gekeken naar het aantrekkelijk houden van De Remise.
  • Consumenten oriënteren zich steeds meer online, maar vinden het nog altijd leuk om vervolgens te gaan winkelen (online inspiratie, offline kopen). Ook is de klant steeds meer gericht op beleving: een aantrekkelijke combinatie van winkel- en horeca-aanbod kan leiden tot combinatiebezoek.
  • Een winkelcentrum of een bedrijventerrein heeft (beperkte!) leegstand nodig om vernieuwing mogelijk te maken. Gezonde leegstand noemen we dat. Het gewenste percentage daarvoor ligt op vier tot vijf procent. Ligt de hoogstand hoger, zoals de afgelopen jaren bijvoorbeeld in ’t Heen en in de winkelcentra Zeezijde en Hoornes­passage het geval was, dan gaat de gemeente proactief het gesprek aan met gebiedsvertegenwoordigers om de leegstand terug te dringen.

Rijnsburg verdient winkelcentra die up to date zijn.

  • Winkelcentrum Zeezijde heeft een succespotentie die we moeten verzilveren. Het CDA is enthousiast over initiatieven als de bedrijven investeringszone (BIZ) en ‘De Nieuwe Winkelstraat’. De gemeente faciliteert waar nodig, maar laat de ondernemers waar mogelijk zelf ondernemen. De mogelijkheden voor een BIZ voor de dorpskernen Rijnsburg en Valkenburg worden in samenspraak met de onder­nemers aldaar onderzocht. Onderdeel van de BIZ-afspraken kan een limitering van aanbod zijn, waardoor voorkomen wordt dat een gebied een meer dan wenselijk aantal winkels huisvest met hetzelfde aanbod.
  • Het CDA wil dat in onze nieuwe dorpskern Valkenhorst, waar straks 15.000 nieuwe inwoners zullen gaan wonen, goede en aantrekkelijke winkelcentra te vinden zijn die qua aanbod aansluiten op de behoeften van de bewoners. Vanaf de start van de nieuwbouw dient hier rekening mee te worden gehouden. Zo mogelijk worden voor­zieningen gecombineerd met bijvoorbeeld zorgvoorzieningen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.