30 maart 2019

365 dagen raadslid

Het was gisteren op de kop af precies een jaar geleden dat ik beëdigd werd als raadslid van de Krimpenerwaard. 365 dagen die snel zijn omgevlogen. En dat komt niet per se omdat de tijd zo snel gaat, maar omdat er zo ontzettend veel is gebeurd. Met alle politieke onrust (verlies meerderheid coalitie en nieuwe coalitievorming) en complexe onderwerpen (Skaeve Huse, subsidieregeling, nieuwe oeververbinding, Veenweideplan) was het niet bepaald ‘rustig inwerken’.

Intensief
Als er één woord is die het raadslidmaatschap goed omschrijft dan is het wel ‘intensief’. Drie doordeweekse avonden op en neer naar ‘Lekkerkerk’ is zo’n beetje standaard geworden. Nog even en mijn auto rijdt er bij het starten automatisch naartoe. Fractievergadering, commissievergadering, agendacommissie, woordvoerdersoverleg, thema-avond: mijn agenda staat er vol mee. De dossiers zijn soms zo complex en moeten in zo’n korte tijd ‘door de raad’ dat het contact met de inwoners er vaak bij inschiet. Minder vergaderen en meer naar buiten is de hoop van elke raad, maar het afgelopen jaar is dat er bij onze raad wat bij ingeschoten. Ik hoop dat we daar komende jaar meer tijd voor gaan krijgen. Tijd die we deels zelf kunnen maken door minder met onszelf bezig te zijn of beter te communiceren met de inwoners...

Alle intensiteit en complexiteit geeft wel dat ik in een jaar tijd ontzettend veel heb geleerd. Vanuit de CDA-fractie mag ik woordvoerder zijn op de portefeuilles zorg en welzijn, sociale zaken, onderwijs en jeugd. Ondanks dat dit de portefeuilles zijn waar het meeste geld in omgaat (alleen al aan het sociaal domein geven we 46 miljoen euro per jaar uit: ⅓ van de gehele gemeentebegroting!) besteden we er vrij weinig tijd aan in de raad. Zelden gaat een debat over de Wmo of over de oplopende tekorten in de jeugdzorg. Ik ben blij dat er - mede op verzoek van onze fractie - een aantal keren per jaar een woordvoerdersoverleg sociaal domein is ingesteld. Een overleg waarin we als raad worden bijgepraat over de ontwikkelingen in het sociaal domein. En dat moet ook wel, want het is soms ontzettend complex. Het is een begin en ik hoop dat het komend jaar vaker op de agenda van de raad zal staan. Goede zorg is geen politieke keuze, maar we hebben als gemeenteraad wel de plicht om te zorgen voor de kwaliteit (en betaalbaarheid) van de zorg. En dan mag er best wat meer aandacht aan gegeven worden.

Raadslid zijn leuk?
De laatste tijd krijg ik vaak de vraag of raadslid zijn eigenlijk wel leuk is. Als antwoord geef ik dan: ‘meestal wel’. Want politiek is niet altijd leuk en kan op zijn tijd ook behoorlijk saai zijn. Je krijgt niet altijd alles voor elkaar. Zo werd mijn eerste ingediende motie gelijk weggestemd, terwijl we het zelf - uiteraard - een heel goed idee vonden: de gemeente had een overschot en ons voorstel was om een deel daarvan voor noodlijdende verenigingen en stichtingen te bestemmen. Helaas ging dat geld naar onze toch al flinke algemene reserve. Of het feit dat onze welzijnsstichtingen al anderhalf jaar geen huisbezoeken meer afleggen, omdat de gemeente door de AVG geen persoonsgegevens meer mag afstaan. Terwijl ik het opschrijf kan ik me er nog kwaad om maken.

Gelukkig is politiek ook vaak heel leuk! Raadslid zijn is dankbaar werk en je kan echt wat betekenen voor mensen. Vaak gebeurd dat in stilte door je als raadslid met een individuele casus bezig te houden. Dat zijn zaken die niet in de krant komen, maar waar vaak wel veel tijd in wordt gestopt. Daarnaast mag ik commissievoorzitter zijn van de commissie Ruimte en Financiën. Natuurlijk is dat soms ook wel spannend, zeker als de tribune vol zit of de commissie sterk van mening verschilt en elkaar niet uit laat praten. Aan mij dan de taak om alles in goede banen te leiden. Erg leuk om dat te mogen doen!

Wat heb je eigenlijk voor elkaar gekregen?
Ik ben blij dat ik als lid van de CDA-fractie me heb mogen inzetten voor de welzijnsstichtingen en het behoud van subsidie voor een aantal verenigingen en stichtingen. Gelukkig is een en ander daardoor ‘gerepareerd’, maar een goede evaluatie is nodig om herhaling te voorkomen. Ook ben ik trots op de komst van een jeugdgemeenteraad, onze motie daarvoor werd unaniem aangenomen in de raad. Veel basisscholen hebben zich al aangemeld. En komend schooljaar gaan we ook echt van start! 

Autorijden
Een goed raadslid ben je niet vanaf dag 1. Het is net als autorijden: met het behalen van je rijbewijs begin je pas te leren rijden. Dat gevoel heb ik nu ook; ik heb het gevoel dat ik er pas net lekker in begin te komen. Op naar het komende jaar!

Irma Bultman
raadslid CDA Krimpenerwaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.